Турция отхвърля предложението на НАТО за тристранни преговори с Швеция и Финландия

Анкара иска скандинавските кандидати за членство в алианса да адресират опасенията ѝ за тероризма

14:15 | 16 юни 2022
Обновен: 16:14 | 16 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Турция отхвърли призивите на НАТО за участие в тристранни преговори с Финландия и Швеция, с цел намиране на решение на възраженията на Анкара срещу молбите на скандинавските страни за присъединяване към западния военен алианс, пише Financial Times.

Анкара поиска конкретни предложения от Хелзинки и Стокхолм за справяне с тероризма, преди да се съгласи на посреднически преговори. Това ще принуди служителите на НАТО да се опитат да постигнат споразумение чрез двустранни разговори с всяка страна.

Подтикнати от руската инвазия в Украйна, Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналия месец, като лидерите на алианса заявиха, че очакват кандидатурите им да преминат първия етап на одобрение в рамките на няколко седмици.

Но възраженията на Турция замразиха този процес, като президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече двете страни „инкубатори“ за терористи и обвини Швеция, че не предприема сериозни действия срещу членовете на Кюрдската работническа партия (ПКК), въоръжена групировка, която се сражава срещу турската държава от 80-те години на миналия век.

Срещата между официални лица от трите страни е била планирана за сряда, но не се е състояла, според един от източниците.

Тристранна среща с посредничеството на представители на НАТО беше „крайната ни цел“. . . но все още не сме я постигнали”, каза висш служител от алианса пред Financial Times, цитирайки нежеланието на Турция да участва и липсата на яснота по отношение на исканията на Анкара към двете страни.

Ердоган отново подчерта условията си към двете скандинавски държави. „Докато Швеция и Финландия не покажат ясни, конкретни и решителни стъпки, ние определено няма да променим позицията си по въпроса за НАТО“, каза той.

Попитан за неуспеха при провеждането на тристранните преговори, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза тази седмица, че „сега имаме процес, при който се проведоха срещи в различни формати“.

Той посочи срещата между началника на щаба му със съветника по националната сигурност на Турция и разговора между него и Ердоган, но не посочи примери за преговори между НАТО, Финландия, Швеция и Турция.

Столтенберг каза в сряда, че той „и хората в неговия щаб“ работят за разрешаване на „резонните притеснения на Турция“, и призна, че вече не е толкова оптимистично настроен относно процеса на кандидатстване на скандинавските страни, в сравнение с миналия месец.

„Трябва да седнем и да разгледаме тези опасения“, каза той на пресконференция. "Това ще отнеме повече време, отколкото първоначално очаквахме."

Финландия и Швеция заявиха, че затягат своето антитерористично законодателство и биха могли да облекчат условията си за продажба на оръжие на Турция, след като станат членове на НАТО в опит да преодолеят възраженията на Анкара. Подобно на Турция, Финландия и Швеция определят ПКК като терористична организация.

Говорителите на турското външно министерство и НАТО не отговориха веднага на искания за коментар относно отхвърлянето на тристранните преговори от страна на Анкара.

„Все още не изпадаме в паника или крайно притеснение“, каза висшият служител и добави, че договарянето на споразумение, което ще накара Турция да оттегли възраженията си срещу присъединяването на двете страни към алианса, „все още е в сферата на дипломатическите възможности“.