Цените на бензина в САЩ достигнаха 5 долара, а инфлацията се ускорява

Цените продължават да се покачват дори след като инфлацията достигна най-високото си ниво от четири десетилетия

12:30 | 12 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Средната цена на бензина в САЩ достигна 5 долара за галон за първи път в историята, добавяйки допълнителен натиск към най-високата от десетилетия инфлация, която стана политически препъни камък за администрацията на Байдън, пише Financial Times.

Новият връх от $5 означава, че цените на бензина в САЩ са се повишили с повече от две трети през последната година и са се удвоили, откакто Джо Байдън влезе в длъжност.

Повишаването на цените на енергията подхрани значителна част от продължаващия ръст на инфлацията, който се ускори отново през май и сега се движи с най-бързия годишен темп от декември 1981 г. Последният индекс на потребителските цени, публикуван в петък, показа, че цените са се повишили с 1% само през последния месец, или 8,6% спрямо същия период на миналата година.

Администрацията многократно се опитваше да прехвърли вината върху руския президент Владимир Путин, посочвайки инвазията на страната в Украйна като основна причина за рязкото покачване на цените на суровия петрол, което от своя страна увеличи разходите за гориво.

Международният еталон за петрол Brent се повиши до над 120 долара за барел, откакто Москва навлезе в Украйна – скок от най-ниските стойности близо до $10/барел по време на пандемията преди две години.

През последните месеци Белият дом обяви освобождаването на рекордни количества петрол от федералния запас за извънредни ситуации, за да облекчи кризата с доставките, а също така призова Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК+ да увеличат значително доставките.

Белият дом също обвини американските петролни компании за нежеланието им да извършват сондажи.

По време на речта си в Лос Анджелис в петък, президентът обвини ExxonMobil, най-голямата петролна компания в САЩ, заявявайки, че е „направила повече пари от Бог тази година“.

Ръководителите на американската петролна компания заявиха, че искането на инвеститорите на Уолстрийт да изразходват непредвидена печалба от високите цени на петрола за дивиденти, а не за ново производство, е свило разходите за нови доставки.

Байдън и други висши служители, включително министърът на финансите Джанет Йелън, многократно са казвали, че справянето с високата инфлация е „приоритет номер едно“ на администрацията – послание, в което те се впуснаха, тъй като рейтингът на одобрението на президента падна на рекордно ниски нива.

Републиканските законодатели се възползваха от възможността да поставят Йелън под напрежение тази седмица в Конгреса, принуждавайки я да защити администрацията на Байдън срещу обвиненията, че е предизвикала ценови натиск чрез разходите си.

Байдън също така насърчи Федералния резерв да направи каквото е необходимо, за да противодейства на високата инфлация, подчертавайки неговата независимост, докато той продължава бързо да повишава лихвените проценти. От март американската централна банка повиши базовата си лихва с 0,75 процентни пункта и следващата седмица се очаква да приложи още едно покачване на лихвения процент от 50 базисни пункта.

Сега се очаква поредица от такива увеличения през втората половина на 2022 г., тъй като Фед цели „експедитивно“ да прехвърли своята парична политика към „неутрална“ настройка, която вече не стимулира търсенето.

При 5 долара за галон, цените на бензина в САЩ - равняващи се на £1,07 или €1,26 за литър - остават доста под цените на дребно отвъд Атлантика. Бензинът в Обединеното кралство през последните дни се продаваше средно за £1,83 за литър.