Инфлацията в САЩ неочаквано стигна 40-годишен връх, засилвайки натиска върху Байдън

Трейдърите вече ценообразуват три увеличения на лихвите с 50 базисни пункта по време на следващите три срещи на Фед

17:30 | 10 юни 2022
Обновен: 20:16 | 10 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в САЩ достигна нов 40-годишен връх през май, като неочаквано се ускори, коeто притиска Федералния резерв да удължи поредица от агресивни увеличения на лихвените проценти и допринася за политически проблеми за Белия дом и демократите, съобщи Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 8,6% спрямо година по-рано, показват данните на Министерството на труда в петък. Широко следваният индикатор за инфлация се повиши с 1% спрямо месец по-рано, надхвърляйки всички оценки. Наеми, храните и горивата бяха с най-голям принос за ръста.

Така нареченият основен CPI, който премахва по-летливите хранителни и енергийни компоненти, се повиши с 0,6% спрямо предходния месец и с 6% от преди година, също над прогнозите.

Цифрите разбиват всякаква надежда, че инфлацията вече е достигнала връх и започва да отминава. Рекордните цени на бензина, съчетани с непрестанните разходи за храна и подслон, оказват силен натиск върху разходите за живот на американците, което предполага, че Фед ще трябва да натисне спирачките на икономиката още по-силно. Това повишава риска от рецесия, която някои икономисти вече смятат за вероятна през следващата година.

Доходността на двугодишните облигации скочи, фючърсите на акции паднаха и доларът се повиши след доклада. Трейдърите вече ценообразуват три увеличения на лихвите с 50 базисни пункта по време на следващите три срещи на Фед през юни, юли и септември.

През май цените на стоките от първа необходимост продължиха да растат с двуцифрени темпове. Цените на енергията се покачиха с 34,6% спрямо година по-рано, най-много от 2005 г., включително почти 49% скок на разходите за бензин. Цените на бензина досега през юни се покачиха до нови върхове, което сигнализира за по-голям натиск в предстоящите отчети за индекса на потребителските цени и следователно поддържа натиска върху Федералния резерв.

Цените на хранителните стоки нараснаха с 11,9% годишно, най-много от 1979 г., докато електроенергията се увеличи с 12%, най-много от август 2006 г. Наемът на основно жилище се повиши с 5,2% спрямо година по-рано, най-много от 1987 г.

Съществуват нарастващи рискове ценовият натиск в тези категории да продължи да се увеличава. Продължаващата война на Русия в Украйна, както и засилените свързани санкции; потенциално прекъсване на пристанищета поради предстоящото изтичане на договора на докерите по Западното крайбрежие; свързаните с Covid блокирания в Китай и засушаванията могат да допринесат за по-високите цени на храните и енергията.

Това вероятно ще създаде допълнителни проблеми за президента Джо Байдън, чиито рейтинги на одобрение паднаха до нови ниски нива преди междинните избори по-късно тази година. Докато пазарът на труда остава светло петно, рекордната инфлация осакатява доверието сред американския народ и до голяма степен изпреварва увеличението на заплатите.

Средните почасови доходи, коригирани с инфлацията, са паднали с 3% през май спрямо година по-рано, най-големият спад от април 2021 г. и 14-ти пореден спад, показват отделни данни в петък.

Дискреционни стоки

Мебелите, включително спалното бельо, бяха една от малкото категории, които отбелязаха месечен спад. Междувременно цените на стоки като облекло продължиха да се покачват, което допринесе за по-силните от прогнозираните основни цифри.

Преди доклада икономистите вече бяха преразгледали своите оценки за годишната инфлация през третото тримесечие на 2023 г., според последното проучване на Bloomberg.

Самолетните билети се повишиха с 12,6% през май, което е леко по-ниско в сравнение с предходния месец, но все пак най-високо на годишна база от 1980 г. насам. Цените на хотелския престой междувременно се повишиха с 22,2% на годишна база. Нарастващото търсене на пътувания и развлечения това лято, особено сред по-богатите домакинства, които разполагат със спестяванията, за да поддържат дискреционни разходи, както и строгите условия на пазара на труда вероятно ще поддържат възходящ натиск върху инфлацията на услугите през следващите месеци.

Досега потребителските разходи се поддържаха стабилни в условията на инфлация, подкрепени от спестявания и кредитни карти. Някои икономисти се опасяват, че Фед ще отиде твърде далеч в затягането на политиката, рискувайки по-слаби разходи.

Разходите за подслон – които са най-големият компонент на услугите и съставляват около една трета от общия индекс на CPI – нараснаха с 0,6% спрямо април, най-много от 2004 г., и с 5,5% спрямо миналата година, най-много от 1991 г. Икономистите не очакват жилищната инфлация да достигне своя връх до по-късно тази година, което предполага по-нататъшно увеличение в тези категории.

Цените на употребяваните автомобили, които се понижаваха през последните месеци, се повишиха с 1,8% през май, най-много тази година. Цените на новите автомобили се покачиха с 1%.