В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Васил Караиванов: Ако някой може да спре инфлацията, това е САЩ

Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, 09.06.2022

16:00 | 9 юни 2022
Обновен: 14:14 | 14 юни 2022
Автор: Галина Маринова

На България ѝ предстои още една нулева година, след предходните две. А през последните 10-12 години в страната има силно забавяне на инвестициите, много под необходимото. Това намалява капацитета ни и потенциала за икономически растеж. Това каза Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Относно отчетените от НСИ резултати гостът каза, че всичко над 3% ръст за българската икономика е добро. “Ние сме в зоната между добър и отличен растеж. Много добре се престави българската икономика през първото тримесечие. Освен растежа трябва да разгледаме и заетостта, която е стабилна. Безработицата продължава да е на същите нива като преди. Нямаме растеж за сметка на безработица”. 

“Особеното в този растеж е, че той до голяма степен е в резултат на натрупани запаси, тоест инвестиции, което отдавна не се бе случвало”. 

Ако погледнем различните сектори - индустрията е тази която води, отбеляза събеседникът. “Даже тя обикновено е имала дял в българската икономика около една четвърт, а сега е значително над една трета, като услугите намаляват, а селското стопанство стои стабилно”. 

Това, което се говори обикновено при ръст на икономиката, че има балон при имотите, който ще се спука, сега не е валидно, защото строителството бележи спад от 10% и това е най-силният спад, каза още Караиванов. Причините са от страна на предлагането. С войната в Украйна има огромно ограничение на основни материали. Има чисто обективни причини за спада и стагнацията в този сектор и това ще продължи, защото не могат бързо да се намерят алтернативи. 

На фона на прогнозите за годишен ръст на икономиката ни гостът каза, че е възможно да се стигне и до 1%-ен ръст. “Когато се залагаше миналата година бюджетът правителството планираше много силен ръст на инвестициите от държавата, като се разчиташе на бързо влизане на Плана за възстановяване и устойчивост, който все още не може да влезе. Инвестиционният компонент ще е много силно засегнат и това ще се отрази на ръста за тази година и на ръста за следващата година”.

Икономистът подчерта, че по-важно е да се гледат тенденциите и заяви, че намаляващият растеж е това, което е притеснително, а в момента “инфлацията е основният риск”. “Тя е процес, който в момента е набрал много силна инерция. Цените се повишиха, има натиск за повишаване на заплатите, т.е. разходната част за работодателите се покачва. А когато те ги компенсират с приходите, се отива в следваща фаза на нарастване на цените”.

“Тази тенденция за покачване на цените още не е спряла и аз се надявам в някакъв момент наистина да спре. Въпреки че с политическите реалности, не в България, а в света, с предстоящите избори в САЩ за конгрес, не съм сигурен че ще успеят. Защото инфлацията, ако бъде спряна, ще бъде спряна от САЩОт къде дойде инфлацията - от енергията, от транспорта, от всички стоки, които се търгуват предимно в долари. Има голяма маса долари, напечатани в годините. И това дава възможност за повишаване на инфлацията. Ако някой може да я спре, това е САЩ". 

Могат да я спрат, но това отнема време, защото в икономиката всичко се развива на периоди и това ще отнеме поне 12 месеца. действието днес ще има ефект от 6 до 12 месеца. В икономиката има т.нар. времеви лаг - изоставане, подчерта гостът. 

За актуализацията на българския бюджет, “предвид че няма да се пипа много ДДС, а по-скоро ще има насочване на определени суми пари към определени групи от населението”, гостът каза, че “това е по-разумно, отколкото да свалиш данъците и да не можеш да събереш достатъчно пари, за да дадеш”. 

“Ако не се пипат косвените данъци, приходите от които нарастват по време на инфлация, има шанс за раздаване на пари, защото това е единственото решение, за да смекчиш ефектите от инфлацията”. 

По думите на Караиванов независимо какъв вариант на бюджета се приеме, страната ни е в много странна, нелесно обяснима и нелесно прогнозируема ситуация. Той подчерта, че министърът на финансите е направил “голяма грешка” с обявеното намерение за излизане на пазарите в търсене на дълг другата седмица. 

“Трябваше да го обяви, след като се е сулчило, защото сега, и с всички тези случки, които се случиха вчера, изобщо не ми е ясно как ще се вземе дълг на добра цена”.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате  тук.