Забавянето на инфлацията в Китай дава възможност за повече облекчения

Инфлацията в Китай е в рязък контраст с много други големи икономики

17:00 | 10 юни 2022
Обновен: 17:03 | 10 юни 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в Китай се понижи умерено през май, тъй като световните цени на суровините се понижиха, а потребителското търсене отслабна, оставяйки на властите възможност да облекчат паричната политика и да добавят стимули, за да подкрепят икономиката, пише Bloomberg.

Индексът на производствените цени нарасна с 6,4% през миналия месец спрямо година по-рано, което е най-слабият темп от март 2021 г. насам, сочат данни на Националното статистическо бюро от петък. Това е сравнимо с ръста от 8% през април и е в съответствие с очакванията на икономистите.

Междувременно потребителските цени се повишиха с 2,1%, което е малко под медианната прогноза за ръст от 2,2% в анкета на Bloomberg сред икономисти и остана непроменено спрямо април.

China’s Inflation

Заедно със забавянето на индекса на потребителските цени (ИПЦ) сравнително слабата потребителска инфлация вероятно ще облекчи опасенията на китайските политици за това как и кога да въведат повече стимули през тази година, докато страната се опитва да подкрепи изстрадалата си икономика. 

"Това не е икономика, в която централната банка наистина трябва да се тревожи за инфлацията", заяви Майкъл Спенсър, главен икономист и ръководител на изследователския отдел в Deutsche Bank AG, в интервю за телевизия Bloomberg. "Дори и да получим отскок през третото тримесечие, тъй като се надяваме, че тези локдауни ще приключат, инфлацията ще се върне до много умерен темп, малко по-нисък от темпа на растеж в Китай."

Инфлацията във втората по големина икономика в света е в рязък контраст с много други големи икономики. В петък САЩ отчитат индекса на потребителските цени за май, като икономистите очакват повишение от 8,3%, без промяна спрямо април.

Слабите данни за инфлацията в Китай през май подчертават слабостта на икономиката и допринасят за това Народната банка на Китай да увеличи допълнително стимулите. Спадът на индекса на потребителските цени спрямо април проследява слабото търсене от страна на домакинствата, чиито настроения са засегнати от ограниченията на Covid, коментира Дейвид Ку, икономически анализатор за Китай в Bloomberg.

Световните цени на суровините не са толкова високи, колкото бяха в началото на годината, когато избухна войната в Украйна, което допринесе за умереното нарастване на производствената инфлация. Гладкото и стабилно функциониране на веригите за доставки и промишлените вериги спомогна за облекчаване на нарастването на индекса на потребителските цени, заяви в свое изказване Дон Лиджуан, старши статистик в NBS.

"Подобряването на контрола и превенцията на Covid в страната, както и като цяло достатъчното предлагане на потребителския пазар, допринесоха за стабилното нарастване на потребителските цени на годишна база", каза Дон.

Цените на свинското месо, ключов компонент в кошницата на индекса на потребителските цени в Китай, се понижиха с 21,1 %, което доведе до спад на основния показател с 0,34 процентни пункта. Цените на пресните зеленчуци се повишиха с 11,6% на годишна база през май, докато цените на пресните плодове се увеличиха с 19% през този период, което доведе до общо повишение на ИПЦ с 0,58 процентни пункта. Цените на горивата за превозни средства се повишиха с 27,1% спрямо предходната година.

Базисната инфлация, която премахва по-волатилните цени на храните и енергията, нарасна с 0,9%, без промяна спрямо април.

Сдържана политика

Непромененият основен индекс на потребителските цени предполага, че "основното вътрешно търсене е меко", заяви Лиу Пейцян, главен икономист за Китай в NatWest Group Plc. Тъй като основният ИПЦ остава под правителствената цел от 3% и ИПЦ се нормализира, тя повтори очакванията, че Китайската народна банка няма да разглежда инфлацията като проблем за политиката. 

Стимулирането от страна на централна банка на Китай беше сравнително скромно през тази година. През януари банката намали едногодишния си лихвен процент по средносрочното кредитно улеснение, но през миналия месец се въздържа да го понижи отново въпреки нарастващите доказателства за забавяне на икономическия растеж. Вместо това политиците заложиха на използването на структурни инструменти, насочени към по-слабите области на икономиката, като например програми за кредитиране на малкия бизнес.

Предвижда се Народната банка на Китай да направи преглед на лихвената политика в сряда. Средната оценка на икономистите, анкетирани от Bloomberg, е че лихвеният процент да остане непроменен през този месец предвид достатъчната ликвидност на междубанковия пазар. Някои анализатори заявиха, че централната банка може да промени политиката си или сега, или по-късно тази година. 

Лиу от NatWest заяви, че очаква китайската банка да намали основния си лихвен процент с 20 базисни пункта до края на годината. Тя очаква и намаляване на нормата на задължителните резерви, т.е. на размера на паричните средства, които банките трябва да държат в резерв, с 50 базисни точки през 2022 г. За последен път централната банка намали тази норма през април, но с по-малък от очаквания размер.