Производители негодуват срещу решението на ЕК да запази наказателните мита за стоманата

Фабриките заплашват да се преместят, след като Европейската комисия одобри само малко увеличение на безквотния внос

19:00 | 8 юни 2022
Обновен: 20:29 | 8 юни 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските производители твърдят, че Брюксел задълбочава кризата във веригата им на доставки, след като отхвърли исканията за голямо увеличение на количеството стомана, което могат да внасят, без да плащат наказателни 25-процентни мита, пише Financial Times.

Въпреки високите цени на стоманата на фона на ограниченията в предлагането, Европейската комисия избра само малко увеличение на безквотния внос за следващите 12 месеца - от 3 % от годишното търсене на 4 %. Бизнес групи твърдят, че заводите могат да бъдат принудени да се преместят от Европа, ако митата скоро не бъдат премахнати.

"Защитните мита" на ЕС бяха наложени през 2018 г., след като тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп наложи на много държави мита от 25 % върху вноса на стомана и ЕС се опасяваше от срив на цените, тъй като беше залят със стомана, пренасочена от американските пазари.

Потребителите на стомана искаха голямо увеличение на безмитната квота сега и премахване на всички мита през следващата година. Цената на стоманата за автомобилната индустрия в ЕС наскоро достигна почти 1500 евро за тон, което е три пъти повече от цената преди две години. Повечето западни производители на стомана все още се радват на високи печалби, след като записаха най-добрата си година през 2021 г. след десетилетие на затваряне на заводи и по-ниско търсене. Икономическото възстановяване след пандемията от коронавирус помогна за увеличаване на търсенето на стомана.

"Лекият марж на либерализация просто не е достатъчен, за да осигури справедлив достъп на европейските производители до конкурентна стомана", заяви Паоло Фалчиони, генерален директор на Applia, която представлява европейските производители на бяла техника. Призовавайки за премахване на митата, той заяви, че те "рискуват да насърчат индустриалната делокализация чрез налагането на допълнителни производствени разходи".

ACEA, която представлява производителите на автомобили в ЕС, заяви, че увеличението е "напълно недостатъчно". Тя добави, че "местните производители на стомана все още не са в състояние да задоволят нуждите на производителите на автомобили в ЕС", докато предпазните мерки "изкуствено поддържат рекордни цени". Около 90 % от производството на автомобили в ЕС използва стомана, произведена в блока.

Euranimi, асоциация на вносителите на стомана, заведе съдебно дело срещу Комисията в Общия съд на ЕС през юни 2021 г., когато защитните мерки бяха удължени с още три години.

Годишният преглед определя равнището на квотата, а държавите членки ще гласуват предложението на Комисията в сряда, като промените ще влязат в сила от 1 юли. През следващата година Комисията ще реши дали да удължи срока на действие на тарифите след 2024 г.

В делото на Euranimi, което предстои да бъде разгледано, се казва, че Комисията е трябвало да вземе предвид възстановяването на цените. В някои части на Европа горещо валцуваните бобини, широко търгуван продукт, който често се разглежда като еталон за цените на стоманата, скочиха до 1400 евро за тон през април, според доставчика на данни за суровини Argus Media, въпреки че оттогава спаднаха до под 950 евро за тон.

"Изправени сме пред огромна инфлация", заяви ръководител на един от производителите на автомобили, който отказа да бъде назован. "Стоманата формира голяма част от цената на един автомобил. Автомобилът вече няма да е достъпен за обикновения човек, а само за най-богатите."

Те добавиха: "Ако ситуацията остане проблемна, нашето ръководство ще предпочете да премести производството в Азия, с което ще можем да внасяме и да плащаме 10-процентната тарифа [за внос на автомобили]. Това все още е по-евтино."

Ситуацията е поредният проблем за производителите на автомобили, много от които намалиха производството си заради недостига на полупроводници. Чиповете и други автомобилни компоненти, като например батериите, поскъпват.

Eurofer, асоциацията на европейските производители на стомана, отказа да коментира преди гласуването на държавите-членки за годишните мита в сряда. Търговският орган обаче вече се противопостави на призивите за пълно премахване на защитните мерки за внос. Той твърди, че подобни призиви не "отчитат истинската функция на квотите за стомана, която е да се избегнат сериозни смущения от внезапни скокове на вноса, без да се налага микроуправление на предлагането или цените".

Крис Бандман, анализатор в CRU Group, заяви, че вносът на стомана в ЕС е бил силен след избухването на войната в Украйна през февруари, тъй като потребителите са търсили материали от други държави. Вносът от Украйна е спаднал силно, а този от Русия е отпаднал напълно в резултат на санкциите на ЕС от март.

"Основната тема тук е промяната в източниците. Загубата на Русия като търговски партньор след забраната за внос наложи диверсификация - като страни като Индия и Южна Корея се възползваха от тази липса на наличност", каза Бандман.

Комисията отказва да коментира поради висящото съдебно дело.