Пекин твърди, че епидемията е под контрол и облекчава ограниченията

Броят на новите случаи на заразяване в Пекин спада вече шест поредни дни

15:50 | 28 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Столицата на Китай Пекин ще облекчи ограниченията за придвижване в няколко района от неделя, след като властите заявиха, че епидемията е под контрол, докато общият брой на случаите във финансовия център Шанхай продължава да намалява, съобщи Bloomberg.

Повечето услуги на обществения транспорт, включително автобуси, метро и таксита, ще бъдат възобновени в три района. Търговските центрове извън контролираните зони в града също ще могат да отворят отново с ограничения на капацитета за броя на хората.

Броят на новите случаи на заразяване в Пекин спада вече шест поредни дни, като в петък не е регистриран нито един случай.

Разпространението в обществото е ключов показател, използван от правителствените служители за определяне на тежестта на епидемията и дали да се облекчат ограниченията. Други градове, като Шанхай, също започнаха да отменят мерките за блокиране, след като съобщиха за последователни дни с нула регистрирани нови случаи.

На работниците в някои райони на Пекин, които преди това трябваше да работят от вкъщи, ще бъде разрешено да се върнат на работните си места, а на хотелите и общежитията в пет района в покрайнините на града ще бъде разрешено да отворят отново.

Към 15:00 ч. в събота градът съобщава за 12 нови случая на местно ниво в сравнение с пика от почти 100 случая в началото на вълната, тъй като здравните власти са ликвидирали повечето случаи в ранните им етапи. Все пак длъжностните лица в столицата предупредиха за предизвикателствата в опитите да се ликвидира разпространението на вируса, което продължава вече повече от месец.

Училищата и детските градини в града, както и университетските кампуси ще останат затворени. В ресторантите все още ще бъде забранено храненето на място.

В петък в Шанхай са регистрирани общо 170 инфекции. Общият дневен брой на случаите на заразяване се понижаваше постоянно през последната седмица.

Продължителните инфекции, открити сред хора, които не са под карантина, подчертават предизвикателството, пред което е изправен Шанхай, за да запази вируса под контрол след повече от месец на наказателни забрани. В рамките на китайската стратегия за нулев Covid властите предприеха драстични мерки за поставяне под карантина на всички заразени и изолиране на хората, изложени на въздействието им - в някои случаи всички жители на цял жилищен блок - за да предотвратят разпространението на вируса.

На 17 май градът постигна целта си да няма нови случаи на заразяване с Covid в широката общност в продължение на три последователни дни - важен етап, който според властите ще им позволи да започнат да отменят блокирането. През изминалата седмица обаче бяха съобщени отделни случаи, последният от които на 25 май.

Според изявлението на Националната здравна комисия за петък в цялата страна са съобщени 264 местни случая, включително 193 души без симптоми.