Пекин успокои гражданите, че няма да има шанхайски локдаун

Стивън Енгъл, Bloomberg Хонконг

13:43 | 13 май 2022
Обновен: 13:49 | 13 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какво точно се случи, за да предизвика тези уверения от страна на града?

Харесва ми терминологията – супер масивен. Сигурно слуховете в Пекин в момента са точно такива – супер масивни. Живял съм там дълги години и понеже властите контролират информацията, слуховете процъфтяват.

Това става в Пекин. Слуховете твърдят, че предстои локдаун от шанхайски тип. Хората се наредиха на опашки, за да се запасят с продукти и храна. Това предизвика непланираната пресконференция на властите в Пекин, на която хората бяха призовани и им беше обещано да няма технически локдаун. Да няма т.нар. „тихи периоди“, каквито преживяват кварталите на Шанхай.

Тих период е вероятно евфемизъм за локдаун. Хората не могат да напускат домовете си, нямат право на доставки по домовете. Евфемизъм на локдаун.

Пекин никога не имал локдаун в двете години на пандемията.

Обаче ограниченията се разширяват.

36 нови случая бяха открити на 24ч след 15ч вчера. Това не изглежда много, но все пак властите в Пекин казват, че водят ожесточена битка с вируса.

Хората по цял свят при слуховете за потенциални локдауни или застрашаване на семействата, както стана в Шанхай, те се защитават. Това става сега.

Видяхме доста рядко признание на представител на китайската статистика за огромните икономически щети на стратегията на нулев ковид.

Това е наистина рядко чувано признание. То идва от заместник-директора на националната статистика в Китай. Той каза, че политиката на нулев ковид, макар че не я нарече точно така.. каза „ковид вълната“, която е свързана с реакцията от страна на държавата – локдауните в различни градове, включително в Шанхай и други в североизтока и ограниченията в Пекин – това нанася „огромен удар на икономиката“. Точно така се изрази.

В статията на агенция Синхуа се казва, че той е казал, че последиците за производството и живота на хората са краткосрочни. Но има цял хор от критици на политиката на нулев ковид. От СЗО, от д-р Фаучи и много икономисти, които свалят очакванията си за ръста на БВП.

Хора от различни сфери на икономиката и епидемиолозите казват, че сега в Китай няма да има V-образно възстановяване за разлика отпреди 2г. Тогава веригите на доставка се възобновиха и заводите отвориха, а хората започнаха отново да пътуват.

При Омикрон случаите може да се увеличат по всяко време. Ако провеждате политика на  нулев ковид, това означава, че трябва да овладеете вируса.

Затова e налице рискът за V-образното възстановяване, ако и когато започне въобще някакво възстановяване в Китай, предвид влошената ситуация, то ще е по-слабо отколкото през 2020.