САЩ се опитват да откажат Индия от руските оръжия с пакет за помощ за въоръжаване

Индия е най-големият купувач на руски оръжия в света

17:30 | 18 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ подготвят пакет за военна помощ за Индия, за да задълбочат връзките в областта на сигурността и да намалят зависимостта на страната от руските оръжия, съобщава Bloomberg.

Според запознати разглежданият пакет ще включва чуждестранно военно финансиране в размер на 500 млн. долара, което ще превърне Индия в един от най-големите получатели на такава помощ след Израел и Египет. Не е ясно кога ще бъде обявена сделката, нито какви оръжия ще бъдат включени в нея.

Според високопоставен американски служител, помолил да не бъде назоваван, усилията са част от много по-мащабна инициатива на администрацията на президента Джо Байдън да привлече Индия като дългосрочен партньор в областта на сигурността, въпреки нежеланието ѝ да критикува Русия за нахлуването ѝ в Украйна. 

Вашингтон иска да бъде възприеман като надежден партньор на Индия във всички области, добави служителят, и администрацията работи с други държави, включително Франция, за да се увери, че правителството на министър-председателя Нарендра Моди разполага с необходимото оборудване. Докато Индия вече диверсифицира военните си платформи от Русия, САЩ искат да помогнат това да се случи по-бързо, каза служителят.

Основното предизвикателство остава как да се осигурят на Индия основни платформи като изтребители, военни кораби и бойни танкове, каза служителят, като добави, че администрацията търси пробив в една от тези области. Обсъжданият пакет за финансиране няма да допринесе много за това тези видове системи - които могат да струват милиарди или десетки милиарди долари - да станат по-достъпни, но ще бъде важен символичен знак за подкрепа.

Министерството на външните работи на Индия не отговори веднага на молбата за коментар. Служителите на Държавния департамент и посолството на САЩ в Ню Делхи също.

Индия е най-големият купувач на руски оръжия в света, въпреки че напоследък свива тези отношения. Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира, който събира данни за трансфера на оръжие, през последното десетилетие Индия е закупила военно оборудване на стойност над 4 млрд. долара от САЩ и над 25 млрд. долара от Русия.

Зависимостта на Индия от Русия за оръжия срещу съседите Китай и Пакистан е важна причина правителството на Моди да избягва да критикува руския президент Владимир Путин заради войната в Украйна. Тъй като САЩ, Европа, Австралия и Япония наложиха икономически санкции на Русия, Индия се въздържа и вместо това продължи да внася руски петрол с отстъпка.

India

Въпреки че първоначално САЩ и техните съюзници бяха разочаровани от Индия, те се опитаха да привлекат правителството на Моди като ключов партньор в областта на сигурността - включително срещу Китай в Индо-Тихоокеанския регион. Моди ще се присъедини към срещата на върха с Байдън следващата седмица в Южна Корея. Срещата ще включва лидери от Четворката - партньорство между САЩ, Индия, Япония и Австралия, което предизвика критики от страна на Китай. Моди получи и покана да се присъедини към лидерите на Групата на седемте в Германия следващия месец.

Министърът на отбраната Лойд Остин направи забележка за Китай, когато говори на пресконференция през април с държавния секретар Антъни Блинкен, индийския министър на отбраната Раджнат Сингх и външния министър Субрахманям Джайшанкар.

"Правим всичко това, защото Съединените щати подкрепят Индия като лидер в отбранителната индустрия в Индо-Тихоокеанския регион и нетен доставчик на сигурност в региона", каза Остин. "И всички ние разбираме предизвикателствата, пред които сме изправени там. Китайската народна република се опитва да префасонира региона и международната система в по-широк план по начин, който да обслужва нейните интереси."

Връзките между САЩ и Индия непрекъснато се задълбочават през последните две десетилетия, като двете страни постигат споразумения, които позволяват по-голяма оперативна съвместимост между техните военни платформи.

Подкрепата за Индия е рядко срещан момент на двупартийно единство във Вашингтон, а администрацията на Байдън сигнализира, че не се интересува от санкциониране на Ню Делхи заради неотдавнашното му решение да закупи от Русия системата за противоракетна отбрана С-400. Закупуването на същата система от страна на Турция дълбоко накърни връзките на САЩ със съюзника от НАТО. 

Все пак остава да се види докъде ще стигне Индия в приемането на американска военна помощ. В миналото Русия е доставяла по-голямата част от военното оборудване на Индия, включително изтребители и ракети, както и почти всички нейни танкове и хеликоптери. Правителството на Моди е заявило на САЩ, че алтернативите за пълно отказване от вноса на руски оръжия са твърде скъпи, твърдят запознати със ситуацията, които помолиха да не бъдат назовавани, тъй като нямат право да говорят с медиите.