Петролът поскъпва заради опасения за затваряне на столицата Пекин

Фючърсите на West Texas Intermediate се повишиха с около 1% във вторник, след като се понижиха с 5% през последните две сесии

09:36 | 26 април 2022
Обновен: 13:55 | 26 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поскъпна след двудневен спад, който доведе цените под 100 долара за барел, докато инвеститорите оценяваха въздействието на бързо разпространяващата се епидемия от Covid-19 в Китай върху перспективите за глобалното търсене.

Фючърсите на West Texas Intermediate се повишиха с около 1% във вторник, след като се понижиха с 5% през последните две сесии. Китайската централна банка обеща да увеличи подкрепата за икономиката, докато властите в Пекин разшириха тестуването за вируса в по-голяма част от града, което поражда опасения, че столицата може да бъде блокирана. Завръщането на Covid засегна търсенето на гориво в най-големия вносител на суров петрол в света.

"Картината на предлагането остава затегната и изглежда, че търсачите на изгодни сделки се намесват на пазара“, казва Хауи Лий, икономист в Oversea-Chinese Banking Corp. Инвеститорите все още се подготвят за най-лошото в Китай, добави той.

Китайски държавни служители в понеделник вечерта казаха, че тестването за вируси ще се проведе в други 11 от 16-те окръга на Пекин, излизайки извън Чаоян, където бяха открити повечето от инфекциите от петък. Едноседмичното блокиране в Шанхай се влоши още повече, като през уикенда работници в защитни костюми започнаха да монтират стоманени огради около сгради с положителни случаи.

oil 26.04

Сега петролът на практика загуби повечето печалби след инвазията на Русия в Украйна в края на февруари след бурен период на търговия. Войната доведе САЩ и Обединеното кралство да забранят вноса на руски суров петрол, докато Европейският съюз обмисля подобни мерки.

Brent остава в обратно контанго, възходяща структура, при която близко датираните договори са по-скъпи от по-късните. Бързото разпределение във времето на глобалния бенчмарк беше 21 цента за барел в сравнение с 4,64 долара в началото на март, точно след инвазията в Украйна.

"Роснефт" не успя да възложи търг за продажба на милиони барела суров петрол Urals, тъй като европейските купувачи продължиха да стоят настрана поради войната в Украйна, според търговци. Азиатските петролни рафинерии също избягват руския Sokol от Далечния изток поради санкции срещу танкерна компания, която превозва товарите.