Седмицата в графики: МВФ намали прогнозите за растежа

Компаниите в двете най-големи икономики в Европа са все по-загрижени за влиянието на инфлацията

16:30 | 23 април 2022
Обновен: 19:30 | 23 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Войната на Русия в Украйна и строгите ограничения на Китай по отношение на Covid-19 накараха Международния валутен фонд да понижи оценките за глобалния икономически растеж.

Фондът също така повиши прогнозите си за инфлацията и посочи повишения риск от разколебаване на ценовите очаквания. Инфлационният натиск ограничава част от бизнес активността в Европа и същевременно засилва нестабилността в Африка.

Светът

1

МВФ намали прогнозата си за световния растеж с най-много от първите месеци на пандемията Covid-19 насам и прогнозира още по-бърза инфлация. Глобалната експанзия ще се забави до 3,6% през 2022 г., което е по-малко от прогнозата от 4,4% през януари преди войната, заяви фондът.

2

Натрупва се порой от сътресения, който се различава от всичко, с което развиващите се пазари трябваше да се сблъскат от 90-те години на миналия век насам, когато поредица от нарастващи кризи потопи икономиките и свали правителствата. Сътресенията, предизвикани от нарастващите цени на храните и енергията, вече обхванаха страни като Шри Ланка, Египет, Тунис и Перу. Рискува да се превърне в по-широкообхватна дългова катастрофа и в още една заплаха за крехкото възстановяване на световната икономика от пандемията.

Европа3

Компаниите в двете най-големи икономики в Европа са все по-загрижени, че повишаването на цените ще допринесе за нарушаване на бизнес активността, като в Германия вече се наблюдава отслабване на растежа в началото на второто тримесечие.

4

Продажбите на дребно в Обединеното кралство спаднаха повече от прогнозите през март, тъй като кризата с разходите за живот свива доходите, а потребителите се подготвят за по-високи данъци и сметки за енергия.

5

Според Бундесбанк германската икономика е застрашена от свиване с близо 2% през тази година, ако войната в Украйна ескалира и ембаргото върху руските въглища, петрол и газ доведе до ограничения за доставчиците на енергия и промишлеността.

Азия6

Китай отчете най-големия си спад на потребителските разходи и най-лошото равнище на безработица от първите месеци на пандемията, тъй като забранителните мерки заради Covid натоварват втората по големина икономика в света, добавяйки още една заплаха за глобалния растеж.

7

Инвеститорите не вярват на оптимистичната реторика на китайското правителство и на обещанията за подкрепа на икономиката, която плаща цената за строгата си стратегия за нулево ниво на Covid. По-голямо безпокойство предизвиква последното нарастване на броя на случаите на Covid и повече ограничения от рода на тези, които затвориха Шанхай за седмици - опасения, които засенчиха обещанията на властите за подкрепа на пазара и облекчаване на политиките.

САЩ8

Потребителите в САЩ не позволиха на покачващите се цени на горивата, повишаването на лихвените проценти или последния вариант на Covid да забавят харченето. Най-големите банки в страната съобщиха, че разходите по техните кредитни карти са се увеличили през първото тримесечие, тъй като клиентите отново са започнали да пътуват и да се хранят навън след години на пандемични ограничения.

9

Пазарът на природен газ, който някога се смяташе за непривлекателен сред търговците заради своята предсказуемост, може да подготви почвата за още по-диво рали през следващите няколко месеца, предизвиквайки залози за цени, които само преди няколко месеца биха изглеждали невъобразимо високи.

Развиващи се пазари10

Ръководителите на най-големите международни финансови институции алармираха за рекордните нива на глобалния дълг, като ръководителят на Международния валутен фонд заяви, че възможностите за справяне с милиардите, дължими от бедните държави, изчезват.

11

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до повишаване на цените на петролните продукти, зърното и торовете, от които зависят много африкански държави. Конфликтът в Етиопия съсипа икономиката на втората по население държава на континента, а регионът на Африканския рог е обхванат от най-тежката суша от 40 години насам. Безпрецедентни наводнения и рязко увеличение на прекъсванията на електрозахранването затрудниха Южна Африка.