НАТО провежда учения за киберзащита с "жива стрелба" в разгара на войната

Опасенията за кибератаки се разпространиха и извън зоната на военните действия

10:13 | 20 април 2022
Обновен: 12:52 | 20 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кибер организация, акредитирана от Организацията на Северноатлантическия договор, провежда най-мащабните и сложни учения за киберотбрана "на живо" в света. Четиридневните ученията ще провеждат до петък, 22 април, предава Bloomberg.  

Базираният в Естония Център за върхови постижения за съвместна киберзащита на НАТО заяви, че годишното събитие, наречено "Locked Shields", има за цел да повиши уменията на експертите по киберсигурност, които защитават националните IT системи и критичната инфраструктура при атаки в реално време.

Участниците се изпращат, за да помогнат на измислена държава да се справи с мащабна кибератака. Очаква се да се включат повече от 2000 души от 32 държави, включително Украйна. 

Тазгодишното събитие Locked Shields се провежда на фона на продължаващата война в Украйна, в която хакерството има постоянна, макар и сравнително приглушена роля за нахлуването на Русия. Спонсорирани от руската държава хакери са обвинявани в атаки срещу украински правителствени агенции и в опити за пробив в електропреносната мрежа. Според правителствени служители украинските компании също са били обект на редовни кибератаки.

Междувременно украинското правителство е помогнало за организирането на група хакери, които са извършили кибератаки в Русия.

Но опасенията за кибератаки се разпространиха и извън зоната на военните действия. Финландия съобщи за атака срещу правителствени уебсайтове по-рано този месец, точно когато се появиха спекулации, че скандинавската страна може да кандидатства за членство в НАТО. А президентът на САЩ Джо Байдън предупреди американския бизнес да се подготви за ответни кибератаки в отговор на санкциите, наложени срещу Русия.

Сред участниците тази година ще бъдат от пет до десет големи финансови институции, включително Mastercard Inc. и Banco Santander SA, според Центъра за обмен на информация и анализ на финансовите услуги (Financial Services Information Sharing and Analysis Center, FS-ISAC), който е помогнал за разработването на виртуалните системи, за да изглеждат реалистично, и на симулираните атаки срещу сектора.

"Работейки с други организации в защитена среда, като Locked Shields, ние можем да получим информация за това какво правят другите и да научим от първа ръка какво работи или не", каза Рон Грийн, главен директор по сигурността на Mastercard, в изявление, предоставено на Bloomberg News. "Това също така отваря вратата за по-задълбочени дискусии относно подобренията в процесите и технологиите, които всеки участник може да направи, за да подобри цялостната ни киберсигурност."

Стивън Силбърстайн, главен изпълнителен директор на FS-ISAC, заяви, че подобни учения са полезни за финансовия сектор, защото помогат за планиране и борба срещу големи кибератаки. "Те са ценни, тъй като помагат на киберспециалистите да научат къде има проблеми със защитата и устойчивостта".

Учението на НАТО е особено полезно поради мащаба и глобалния си обхват и подчертава взаимозависимостта между финансовия и други сектори, каза Силбърстайн.

Анализатор на Goldman Sachs Group Inc. предупреди преди месец, че ескалацията на конфликта между Русия и Украйна може да предизвика "злонамерена кибердейност", която може да доведе до значителни икономически и социални загуби.

В обобщение на изследване по темата икономистът Рони Уокър заяви, че кибератаките нанасят щети на световната икономика за около 1 трилион долара всяка година и че две трети от тях през последните години се приписват на Русия.

Въпреки че САЩ са по-малко уязвими от много други държави, защото инвестират повече в сигурността и имат по-строги регулаторни изисквания, те имат висока степен на зависимост от цифровите технологии и проучванията се опитват да изчислят цената на подобни атаки.

Проучване на Федералната резервна банка на Ню Йорк стига до заключението, че успешна атака срещу една от най-големите американски банки може да прекъсне 5-35 % от ежедневните плащания. Изследване на Lloyds изчисли, че екстремна атака срещу електропреносната мрежа в североизточната част на САЩ би могла да причини икономически щети между 250 млрд. и 1 трилион долара.

Ученията за киберзащита на НАТО продължават до петък, а Центърът за върхови постижения за съвместна киберзащита на НАТО в Естония е един от 24 центъра за високи постижения - международни военни организации, които обучават и възпитават лидери и специалисти от страни членки на НАТО и страни партньори.