Укрепват източния фронт в Украйна, който може да реши войната

Санкциите не са оказали забележимо въздействие върху плановете на Путин, така че нараства фокусът върху оръжията

12:16 | 8 април 2022
Обновен: 14:52 | 8 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тъй като Русия пренасочва инвазията си в Украйна към източната част, в Киев и съюзническите столици все повече се осъзнава, че прозорецът за предотвратяване на разделянето на страната и дългата война на изтощение може да се окаже тесен, пише Bloomberg.

Неотдавнашното изтегляне на руските войски от околностите на Киев представлява поражение, след като украинските военни спряха настъплението им с комбинация от градска война и атаки на снабдителните линии.

И все пак, за да се отблъсне или дори да се задържи съкрушителното настъпление на подсилените руски части в източните райони на Донецк и Луганск, ще се наложи да се води борба на открити бойни полета, което изисква повече от леките противотанкови и противовъздушни ракети, които САЩ и Европа са доставили досега.

"Самолети, противокорабни ракети, бронетранспортьори за личния състав, тежки системи за противовъздушна отбрана", от това каза, че се нуждае Украйна външният министър на страната Дмитрий Кулеба преди срещата си с колегите от Организацията на Северноатлантическия договор в Брюксел в четвъртък.

Говорейки след срещата, той прогнозира, че предстоящата битка за източната част на страната ще напомня Втората световна война, като ще включва мащабни операции и хиляди танкове и артилерийски установки. 

"Или ще ни помогнете сега - и говоря за дни, а не за седмици - или помощта ви ще дойде твърде късно и много хора ще загинат", каза Кулеба. По думите му той не се съмнява, че Украйна ще получи необходимите ѝ оръжия, но "въпросът е в сроковете".

Шест седмици след като руският президент Владимир Путин започна инвазията си в Украйна, войната навлиза в нова фаза, която може да даде на Украйна само няколко седмици, за да набави и разположи тези оръжия. 

Толкова време вероятно ще отнеме на Русия да възстанови частите си за голяма атака в източната част на страната, като добави районите на Донбас, които остават в украински ръце, към обширната територия, която вече държи. След като това бъде постигнато, руските сили биха могли да се вкопчат в една дълга и дестабилизираща война, за да наложат евентуално споразумение, което ще доведе до тежки загуби за Украйна, както и до големи разходи за европейската икономика и за самата Русия.

"Съюзниците трябва и са готови да направят повече, за да предоставят повече оборудване, и осъзнават и признават спешността", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата в четвъртък. "Тази война може да продължи седмици, но и месеци, а може би и години".

Според западен служител, запознат с дискусиите между съюзниците от НАТО, въпросът дали войната в Украйна може да бъде прекратена бързо или да се превърне в дългогодишен конфликт като този в Сирия - който продължава от 2011 г. - сега се разглежда като централен. 

Разкриването на предполагаеми руски военни престъпления срещу цивилни граждани в отвоюваните градове даде нов тласък на санкциите на САЩ, Великобритания и Европейския съюз срещу Русия. В четвъртък ЕС се съгласи да забрани вноса на руски въглища и вероятно ще последват обсъждания на потенциално ембарго върху петрола и природния газ.

Санкциите досега не са оказали забележимо въздействие върху плановете на Путин за инвазия, така че нараства фокусът върху оръжията, способни да изравнят баланса на място в това, което министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Джеймс Хийпи описа в изявление в четвъртък като "следващата фаза на конфликта".

Според изявлението Хийпи току-що е приел група висши украински офицери, водени от заместник-министъра на отбраната Володимир Гаврилов, за демонстрация на "набор от оборудване и възможности за по-нататъшна военна подкрепа, включително отбранителни ракетни системи и защитени превозни средства за придвижване". 

НАТО отказва да изпрати войски в Украйна или да ѝ достави самолети, позовавайки се на риска от разпалване на по-широк конфликт с Русия. Също така няма да наложи зона, забранена за полети, както многократно поиска президентът Володимир Зеленски. 

Първоначалното нежелание на съюзниците от НАТО да изпратят по-големи нападателни оръжия по същите причини отшумява, макар и твърде бавно от гледна точка на Украйна. Кулеба открои Германия, като приветства сеизмичната промяна на Берлин изобщо да предостави оръжие, но критикува бавните му темпове. "Докато Берлин има време, Киев няма", каза той. 

Германия беше предложила на Украйна 100 танка "Мардер", но сега тази сделка изглежда под въпрос, тъй като според германски служител те са стояли толкова дълго на дъжда, че ще се нуждаят от месеци ремонт.

Обединеното кралство вече заяви, че добавя своята противовъздушна система Starstreak към 3615-те леки противотанкови оръжия, известни като NLAW, които е изпратило на Украйна. Тази седмица лондонският вестник "Таймс" съобщи, че Обединеното кралство също така решава дали да изпрати два модела бронирани патрулни автомобили - Mastiff и Jackal.

На 1 април Австралия съобщи, че ще достави на Украйна своите бронетранспортьори Bushmaster, след като Зеленски специално ги поиска. Същия ден САЩ заявиха, че ще помогнат на страните, които разполагат с танкове съветски дизайн, познати на украинската армия, да ги прехвърлят в Киев. 

Танкове, безпилотни самолети
Тази седмица обществената телевизия на Чешката република показа кадри на пет танка Т-72 и пет бронирани машини, натоварени на влак, като заяви, че това е доставка за Украйна, договорена със съюзниците от НАТО. Министърът на отбраната Яна Чернохова потвърди в Twitter, че чехите извършват доставки, но заяви, че няма да помогне на Русия, като ги идентифицира.

Според американски служители Вашингтон също изпраща на Украйна въоръжени безпилотни самолети Switchblade, както и нови доставки на противотанкови ракети Javelin за използване на източния фронт, след като започне очакваното руско нападение.

Количествата тежко въоръжение засега са малки, а за работата с някои съоръжения са необходими месеци обучение. Не е ясно дали достатъчно количество ще може да бъде разположено навреме на фронта в Донбас, за да се посрещне очакваното руско нападение. Конфликтът с висока интензивност бързо изразходва боеприпасите и оборудването, а украинските сили ще се сблъскат със собствени логистични предизвикателства, тъй като Русия се насочва към складове за гориво и боеприпаси при ракетни удари на далечни разстояния.

Много ще зависи и от способността на Русия да възстанови и концентрира силите, които претърпяха поражение в северната част на страната.

За да успее, Украйна ще се нуждае не само от танкове, но и от добро разузнаване, повече от модерното леко въоръжение, което използва с такъв ефект, и от достатъчно териториални сили, за да предотврати обкръжаване - заяви в Twitter Марк Хертлинг, бивш командващ на американската армия в Европа.

"Донбас ще бъде битка на изтощение", каза той.