ЕЦБ изненада с по-бързo излизане от стимулите на фона на войната в Украйна

Решението се противопостави на прогнозите на икономистите, които очакваха забавяне на основните политически решения

15:53 | 10 март 2022
Обновен: 19:30 | 10 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка неочаквано ускори спирането на монетарните стимули, сигнализирайки, че е по-загрижена за рекордната инфлация, отколкото от по-слабия икономически растеж, тъй като инвазията на Русия в Украйна заплашва да доведе до още по-високи цени, съобщи Bloomberg.

Наричайки войната „преломен“ момент за Европа, ЕЦБ ще забави купуването на облигации до 30 милиарда евро през май, след това до 20 милиарда евро през юни, според изявление от четвъртък. Длъжностните лица казаха, че могат да спрат програмата още през третото тримесечие.

Управителният съвет смекчи това послание с нова формулировка относно лихвените проценти, която сочи към по-малко агресивни перспективи за затягане. Докато официалните лица вече не предполагат, че лихвените проценти могат да паднат „по-ниски“ от сега, те също така казват, че всяко повишение ще бъде „постепенно“ и ще се случи „някое време след“ края на нетните покупки на облигации. По-рано те казваха, че това ще се случи „скоро“ след това.

Еврото обърна загубите, за да се търгува около $1,1077 към 13 GMT. Германските облигации изтриха печалбите, като доходността се повиши с девет базисни пункта до 0,30%. Паричните пазари вече залагат на увеличение на лихвата с четвърт пункт през октомври спрямо декември преди решението.

Решението се противопостави на прогнозите на икономистите, които очакваха забавяне на основните политически решения, за да позволят на служителите да оценят по-добре ситуацията. След инвазията на Русия преди две седмици, президентът Кристин Лагард и нейните колеги се надпреварват да оценят колко силно ще бъде засегнат 19-членният блок от санкциите, прекъсванията в търговията и най-вече от нарастващите енергийни разходи.

Това, което изглежда сигурно, е, че атаката на Кремъл и произтичащото от това повишено търсене на петрол и природен газ ще доведат до още повече инфлация отвъд сегашния рекорд от 5,8%. Това прави по-трудно предоставянето на подкрепа, като същевременно не позволява цените да излязат извън контрол.

По-рано в четвъртък Goldman Sachs заяви, че икономическото производство в еврозоната ще се свие през второто тримесечие поради войната, като инфлацията вероятно ще се покачи до 8%. Бившият служител на ЕЦБ Отмар Исинг предупреди, че повторението на стагфлацията от 70-те години на миналия век е „най-големият риск“, пред който е изправен валутният блок.

Отделно, ЕЦБ също така реши да удължи предпазния механизъм, предоставящ евро на централни банки извън валутния блок до 15 януари 2023 г.

Сега фокусът ще бъде насочен към пресконференцията на Лагард във Франкфурт, където тя ще представи актуализирани икономически прогнози и ще обясни решението на Управителния съвет.

Преди срещата няколко членове на Управителния съвет потвърдиха ангажимента си за прекратяването на мащабни покупки на активи и отрицателни лихвени проценти, въпреки че посочиха, че плановете за това вероятно ще бъдат отложени.