Минният гигант Rio Tinto прекъсна връзките си с Русия, Amazon спира доставките

Спедиторите преустановяват маршрутите, а лидерите на Европейския съюз планират постепенно да прекратят купуването на руска енергия

10:12 | 10 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Rio Tinto стана първата голяма минна компания, която прекъсна връзките си с руския бизнес, а японските Sony и Nintendo спряха доставките на своите игрови конзоли, присъединявайки се към глобалното корпоративно изселване от Русия заради нейното нахлуване в Украйна.

Amazon.com Inc. обяви във вторник, че е спряла доставката на продукти, продавани на нейния уебсайт за търговия на дребно, на клиенти, базирани в Русия, а ресурсните гиганти, включително Shell Plc, BP Plc и Exxon Mobil Corp., също се оттеглят от операциите си в Русия.

Японският доставчик на строителни машини Hitachi заяви, че ще спре износа и ще преустанови повечето операции в Русия, с изключение на жизненоважни електрически съоръжения, след подобни напускания на американски индустриални компании Caterpillar, 3M Co, Deere и Honeywell.

„Взехме предвид множество фактори, включително ситуацията с веригата за доставки“, каза говорител на Hitachi, почти повтаряйки изявление на Caterpillar.

Япониският Nikkei съобщи, че Hitachi е спряла операциите си в Русия след искане на украинското правителство да направи това.

Sony, чието филмово студио вече беше спряло пускането на нови филми в Русия, спря продажбата на състезателната игра "Gran Turismo 7". Съперниците им от Nintendo заявиха, че са забавили глобалното пускане на „Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp“, походова стратегическа игра с военна тема. 

Хранителните компании Nestle, Mondelez, Procter & Gamble и Unilever спряха инвестициите в Русия, но казаха, че ще продължат да предоставят най-важните стоки.

Coca-Cola и McDonald's спряха продажбите в Русия, собственикът на KFC Yum Brands спря инвестициите, а хотелиерите Hilton и Hyatt заявиха, че ще спрат развитието на проекти.

Японската Shiseido спря износа на своята козметика за Русия от Европа, както и рекламата и промоцията.

Докато някои компании като Ford и Apple осъдиха нахлуването на Русия в Украйна, други, включително японският автомобилен производител Toyota, заеха по-неутрална позиция, обвинявайки спирането на производството в Русия на логистични препятствия. 

Обширните западни санкции изолират Русия, докато спедиторите преустановяват маршрутите, а лидерите на Европейския съюз планират постепенно да прекратят купуването на руска енергия в опит да бъдат по-малко зависими от Русия.

Войната, която влезе в третата си седмица в четвъртък, уби хиляди хора и доведе до повече от два милиона бежанци. 

Това унищожи рублата, предизвика сътресения на фондовите пазари и цените на петрола и други стоки скочиха до небето, добавяйки към глобалната инфлация, която нарасна още преди началото на конфликта. 

Решението на Rio Tinto Group поставя под въпрос съдбата на съвместното й предприятие за алуминиев оксид с базираната в Москва United Co. Rusal International.

„Rio Tinto е в процес на прекратяване на всички търговски отношения, които има с който и да е руски бизнес“, каза говорител на компанията в изявление, изпратено по имейл в четвъртък.

Базираната в Лондон компания управлява съвместното предприятие Queensland Alumina Ltd. с Rusal, която притежава 20% дял. Докато Rio оценява възможностите си по отношение на партньорството с Rusal, миналата седмица компанията заяви, че разполага с „подходящите структури“, за да гарантира, че операциите на Queensland Alumina няма да бъдат нарушени.

Rio няма оперативни активи или служители, намиращи се в Русия или Украйна, съобщиха от компанията. Акциите на Rio приключиха сесията в Сидни надолу със 7,7% при 110,61 австралийски долара.

Съобщението на Rio може да допринесе за кризата на пазара на алуминий, където цените вече са на исторически връх, ако ограничи доставките на Rusal на алуминиев оксид от Queensland Alumina.

Русия, един от най-големите производители на алуминий извън Китай, вече е изправена пред натиск върху производството, след като Rusal спря доставките от завод за алуминий в Украйна, който доставя суровината на своите топилни заводи в Русия. Пазарът на алуминий може да загуби 900 000 тона годишна продукция в случай на продължително затваряне на завода в Украйна, според анализатори от Goldman Sachs Group Inc.

Rio генерира приходи от 12,4 милиарда долара от своя бизнес с алуминий през 2021 г., включително от Queensland Alumina, което го прави вторият най-голям доход в компанията след желязна руда.

„Ходът на Rio може да затегне пазара на алуминий, докато търговските потоци се коригират“, каза Питър О’Конър, анализатор на минното дело в Shaw & Partners.

Междувременно En+ Group International, която притежава 57% в Rusal, обмисля да прехвърли международните си операции в нова компания, която вече няма да притежава руска собственост, според хора, запознати с въпроса. Милиардерът Олег Дерипаска е мажоритарен акционер в EN+ и е основател на Rusal през 90-те години. Той е обект на санкции на САЩ от 2018 г.

Изолиране на Путин

За Rio би било трудно да спре да използва продукти от Русия за своята медна операция Oyu Tolgoi в Монголия, каза Болд Баатар, ръководител на медния бизнес на групата, цитиран от "Ройтерс" на конференция в Хюстън в сряда.

Макар че съобщението на Рио в четвъртък е малко вероятно да има голямо съществено въздействие върху крайния резултат, то все пак е добре дошло, каза по телефона Дан Гочер, директор по климата и околната среда в групата за застъпничество на акционерите Австралазийски център за корпоративна отговорност.

„Прилагането на тези видове икономически санкции и блокажи е единственият начин да изолираме президента Путин“, каза Гочер. „Знаем, че той получава огромна подкрепа от олигарсите и бизнеса, които го заобикалят, а Rusal определено е един от тях."

Конкурентът на Rio BHP, която каза по-рано тази седмица, че войната оказва "драматично въздействие" върху бизнеса й по отношение на цените на суровините, не коментира веднага в четвъртък дали има някакви бизнес връзки с руски фирми и дали ще обмисли прекратяването им.