Глътка свеж въздух за туристическата индустрия

Пътуванията с влакове и самолети се увеличават, тъй като ваксинираните британци отиват на юг

17:00 | 13 февруари 2022
Обновен: 10:43 | 14 февруари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От този уикенд туристическите фирми получават така необходимия тласък, тъй като хиляди ваксинирани британци се отправят към континентална Европа за междусрочната ваканция, с което се поставя началото на година, която може да се превърне в бум на пътуванията, тъй като опасенията за разпространение на коронавируса намаляват, пише Bloomberg.

Eurostar International Ltd. очаква най-големия скок в броя на клиентите от октомври насам през 10-те дни до 20 февруари, като повече от 125 000 души са резервирали места в експресните влакове в тунела под Ламанша, надхвърляйки общия брой за целия януари. Много от деветте ежедневни линии от Лондон до Париж са разпродадени.

Британското подразделение на TUI AG, най-големият туроператор в Европа, заяви, че нивата на резервации за неговите пакети за полети и хотели са сравними с тези през 2019 г., преди вирусът да се появи, като най-популярната дестинация са субтропичните Канарски острови в Испания. EasyJet Plc съобщава за множество късни продажби преди ваканцията в училище, тъй като семействата се отдават на дългоочакваната почивка.

tour

Търсенето се подхранва от облекчаването на ограниченията за пътуване, тъй като вариантът омикрон на Covid-19 преминава своя пик. От петък Обединеното кралство премахна тестовете за напълно ваксинирани пътници. Стимулът за туризъм ще бъде особено желан, след като новата епидемия лиши авиокомпаниите и туристическите компании от приходи по време на коледните и новогодишните празници.

"Наблюдаваме рязък ръст на туристическия трафик както в краткосрочен план, така и в перспектива до пролетта и началото на лятото", заяви главният търговски директор на Eurostar Франсоа Ле Дозе. "Ще продължим да добавяме влакове по основните си маршрути и очакваме с нетърпение да се върнем към честотата на обслужване отпреди пандемията."

Рязък скок на пътниците
Eurostar, който работи с 50% от капацитета преди пандемията, заяви, че броят на пътниците е двойно по-голям от този през миналото лято.

Петък се очакваше да бъде най-натовареният ден, с повече от 16 000 души, повечето от които заминаващи от Обединеното кралство. Макар че това е с 1000 души по-малко от октомврийската училищна ваканция, то е "почти по-впечатляващо", тъй като хората, които се насочват към Франция, трябваше да направят тест преди заминаването, каза говорителка.

От събота Франция отмени изискването за тест за ваксинираните пристигащи, според изявление на кабинета на министър-председателя. 

Макар че Париж е най-предпочитаната дестинация на Eurostar от Обединеното кралство, по маршрута Лондон-Брюксел има и четири обратни курса дневно, като два от тях продължават до Амстердам. Седмичният ски влак до алпийските курорти Мутие или Бур Сен Морис стартира отново на 28 януари, след като беше спрян преди пандемията, и има много силни резервации за училищната ваканция, според оператора TravelSki.

Пристанището в Дувър, откъдето колите преминават с ферибот през Ламанша за Франция, заяви, че се подготвя за по-голям туристически поток по време на полугодието, въпреки че според говорител обемът остава под нормалния.

Мексико, Кабо Верде
Според аналитичната компания Cirium броят на международните полети от Обединеното кралство е шест пъти по-голям, отколкото през полугодието на 2021 г., но честотата на полетите остава почти наполовина по-ниска в сравнение с 2020 г., точно преди да влязат в сила забраните за коронавируса.

TUI UK наблюдава "силни и устойчиви модели на резервации", откакто беше обявен краят на тестовете, заяви управляващият директор Андрю Флинтъм в изявление, разпространено от правителството на Обединеното кралство. Резервациите са оживени и извън Европа, като най-популярни са Мексико, Доминиканската република и островите Кабо Верде.

Подобно на EasyJet, British Airways заяви, че е отбелязала ръст на продажбите от отмяната на ограниченията, въпреки че лондонското летище Хийтроу, което е силно зависимо от пътуванията на дълги разстояния, предупреди в петък, че бизнес търсенето и входящият туризъм във Великобритания остават слаби на фона на високите световни нива на омикрон.

Пробуждане на Гетуик
В петък летището в британската столица Гетуик, което е много посещавано от туристи, съобщи, че от 27 март ще отвори отново втория си терминал, тъй като превозвачът British Airways възобновява полетите на къси разстояния.

Остават и някои усложнения при пътуването, най-вече свързани с различията в изискванията за тестване. Промяната на френските правила, обявена в петък вечерта, ще улесни пътуването на британските семейства, които се качват на борда след влизането ѝ в сила.

Испания заяви в петък, че от понеделник ще позволи на неваксинирани деца на възраст от 12 до 17 години да посещават страни, включително Обединеното кралство, ако покажат отрицателен тест за Covid.