Tesla - как се управляват безаварийно 100 000 души

Ще последва ли компанията на Мъск драмата на Wells Fargo

13:52 | 13 февруари 2022
Обновен: 13:52 | 13 февруари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Tesla е компания, която се характеризира с бърз растеж - на цената на акциите, на приходите и на производството на желаните електромобили. Има и друг вид растеж, който инвеститорите в автомобилния производител на стойност 930 млрд. долара рискуват да пренебрегнат, пише Reuters.

42%-ното годишно увеличение на работната сила, която през последното десетилетие е нараснала до почти 100 000 души. Това изисква внимателно отношение, тъй като малко неща могат да подкопаят стойността на една компания така, както развалената култура. 

Фирмата на Елон Мъск е любима на инвеститорите, които се интересуват от екологични, социални и управленски проблеми. Tesla преобърна катастрофалната за околната среда автомобилна индустрия и по пътя си възнагради добре акционерите. Но по отношение на последните два аспекта на ESG (Екологично, социално и корпоративно управление) компанията, която в миналото е признавала собствената си "гордост", е била обвинявана в пропуски.

Неотдавнашните съдебни дела подсказват за опасността. В четвъртък Калифорнийският департамент за справедлива заетост и жилищно настаняване подаде жалба, в която се твърди, че има системна расова дискриминация в завода на Tesla във Фримонт. Бивш изпълнител спечели 137 млн. долара. Tesla обжалва това решение, като същевременно се занимава с множество други съдебни дела за дискриминация. Тя е отвърнала на иска на DFEH като "погрешен".

Увеличаването на работната сила е предизвикателство за всяка компания, но особено за компания с мономаниакален фокус върху производството. Amazon.com , например, също дава приоритет на главоломното разрастване, като само през 2021 г. ще добави 310 000 служители и вероятно много повече подизпълнители. Подобно на Tesla, тя привлече вниманието на Националния съвет по трудови отношения, който подаде жалба относно практиките на компанията да се противопоставя на опитите за създаване на синдикати.

Дисфункцията на работното място е трудна за отстраняване, след като веднъж се е вкоренила. Wells Fargo разбра това, когато преди повече от десетилетие банкерите ѝ на дребно започнаха да създават фалшиви клиентски сметки, за да постигнат целите за продажби. Главният изпълнителен директор Чарли Шарф все още се опитва да убеди регулаторните органи, че може да бъде реабилитиран. За пет години Wells Fargo е най-зле представящата се акция от големите американски банки.

В Tesla, чиято стойност зависи най-вече от потенциалните, а не от текущите приходи, корпоративната култура е особено важна. На последното събрание на акционерите през октомври инвеститорите одобриха предложение, свързано с разнообразието, на което бордът на директорите на компанията се противопостави, и почти приеха друго предложение, свързано с практиката да се принуждават служителите да отнасят споровете си към арбитър вместо към съда. Инвеститорите, които смятат ESG за трибуквена дума, може би ще трябва да продължат да подтикват Мъск.

Припомняме: 
- На 10 февруари калифорнийският департамент за справедлива заетост и жилищно настаняване съобщи, че е подал съдебен иск, в който се твърди, че във фабриката на Tesla във Фримонт има системна расова дискриминация и злоупотреби. Ден по-рано компанията беше заявила, че очаква съдебния иск.

- През октомври съдебно жури присъди 137 млн. долара на работник на Tesla, работещ по договор, във връзка с твърдения за расистки тормоз. По-рано през годината бивш служител спечели над 1 млн. долара от компанията, след като арбитър установи, че е бил подложен на расистки тормоз.

- На събранието на акционерите през 2021 г. акционерите на Tesla приеха инвеститорско предложение, в което се призовава за повече данни за усилията на компанията в областта на многообразието, равенството и приобщаването. Предложение, изискващо доклад за използването от Tesla на задължително арбитражно споразумение в трудовите й договори, не получи подкрепа от страна на болшинството.