Петролът достигна 7-годишен връх след смъртоносни нападения с дрон в Абу Даби

Обединените арабски емирства са третият най-голям производител в ОПЕК

12:05 | 18 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Йеменски бойци са извършили нападения с дронове срещу Обединените арабски емирства, които са предизвикали пожари в близост до столицата Абу Даби, които увеличават рисковете в един от ключовите региони за износ на петрол, предава Bloomberg.  

При една от най-сериозните атаки на територията на страната е избухнал пожар на летището в Абу Даби, а в близка индустриална зона са запалени и няколко цистерни с гориво, при което са загинали трима души. Нападението стаа дни след като йеменските бойци Хути предупредиха Абу Даби, че въздушните нападения срещу тях ще зачестят.

Обединените арабски емирства са третият най-голям производител в ОПЕК и след нападенията цената на суровия петрол достигна най-високата стойност от 7 години.

Дългогодишната подкрепа, която Иран оказва на бойците Хути означават, че атаките може да попречат на регионалните дипломатически усилия да намалят напрежението, както и да осуетят опитите за възстановяване на иранската ядрена сделка от 2015 година.

Нападението подчертава заплахата срещу регионалната гражданска и енергийна инфраструктура, казва Торбьорн Солтвелд, анализатор в компанията за проучване на рисковете Verisk Maplecroft.

Първоначалните данни за нападението сочат, че дроновете са паднали и са предизвикали и двата пожара, според данни на държавната агенция на ОАЕ.

От полицията в Абу Даби предадоха, че двама индийци и един пакистанец са загинали, а шестима са били ранени при избухването на цистерна с гориво близо до складове на държавната петролна компания Adnoc.  

В Персийския залив бяха организирани няколко серии от нападения срещу кораби и петролни съоръжения откакто САЩ се оттеглиха от ядрената сделка с Иран през 2018 година. Вашингтон обвинява подкрепяните от Иран бойци, включително Хути в Йемен.  

Бойците Хути редовно нападат съседна Саудитска Арабия с ракети и дронове. През 2019 атака срещу едно от най-големите петролни съоръжения разтърси петролните пазари и увеличи опасенията от нов конфликт в Близкия Изток.  

Йемен е от стратегическо значение, защото през територията на страната минава един от важните канали, които свързват Черевно море и Аденския залив, откъдето минава голяма част от световния петрол. В конфликта там са загинали десетки хиляди души.

Съветник на президента на ОАЕ е заявил, че бойците Хути са организирали нападението, но то е било твърде слабо, за да засегне „сигурността и стабилността“.  

Говорител на бойците Хути е заявил, че нападението е включвало 5 балистични ракети, както и въоръжени дронове, но информацията още не е потвърдена.

Една от целите на групата е било летището в Дубай, според говорителя на групата Яхя Сар, но властите в ОАЕ не са докладвали за нападение над летището. Обединените арабски емирства ще поискат от САЩ отново да включат бойците Хути в списъка с терористични организации и да ги подложат на натиск чрез Съвета за сигурност на ООН. САЩ извадиха Хутите от този списък преди година в опит да сложат край на войната в Йемен, но за сега усилията им се провалят.  

Хутите поеха отговорност и за предходните нападения срещу ОАЕ през 2017 и 2018 година. В последно време се увеличи броя на нападенията над кораби точно когато преговорите за възраждане на ядрената сделка навлизат в критичен етап.