Китай изкупува евтиния петрол от Иран и Венецуела без страх от санкции

Добивът на петрол в Либия се възстановява, след като милициите отново отварят най-голямото поле

10:12 | 11 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай e удвоил вноса на ирански и венецуелски суров петрол през 2021 г., като е закупил най-големите количества от санкционираните от САЩ режими за последните три години. Пекин излгежда е готов да поеме риска от санкции, за да напазари евтин петрол.

Преработвателите на суров суров в най-големия вносител в света са закупили 324 милиона барела от Иран и Венецуела през 2021 г., с около 53% повече в сравнение с предходната година, според данни на фирмата за пазарно разузнаване Kpler. Това е най-много от 2018 г., когато Китай купи 352 милиона барела от двете нации.

Китайските купувачи, особено частните рафинерии, се възползваха от твърдата линия на Вашингтон спрямо Иран и Венецуела, като продължават да купуват техния петрол дълго след като техните колеги другаде в Азия са спрели покупките. Рискът, че субекти извън САЩ могат да загубят достъп до финансовата система на САЩ или да бъдат замразени американските им активи, ако бъдат признати за виновни за нарушаване на санкциите, не ги е разубедил.

oil 1

Пренасищането с непродадени товари, растящите международни цени и издаването на повече квоти за внос на суров суров от Пекин, стимулираха частните рафинерии да закупуват повече петрол от санкционираните държави. Тези пратки обикновено не се показват в официалните митнически данни.

„Този ​​скок беше предизвикан от нарастващите цени на суровия петрол, което направи иранския суров петрол, поне такива са слуховете, с до 10% по-евтин, когато се доставя в Китай“, каза Ануп Сингх, отговарящ за проучването на танкери в Braemar ACM Shipbroking Pte Ltd. САЩ също облекчиха прилагането на санкциите, тъй като се опитват да възродят ядрената сделка с Иран, каза той. 

Санкционираният петрол обикновено се транспортира на стари кораби, които иначе биха били предназначени за скрап, което осигурява спестяване на разходи, според Сингх. Товарите могат да бъдат изпращани директно от страната на произход на танкери, които плават "на тъмно" - което означава, че техните транспондери са изключени - или прехвърляни между кораби в морето, за да се прикрие откъде е дошъл суровият петрол, каза той.

Иранският и венецуелският суров петрол често се преименуват и се предават като петрол от Оман и Малайзия. Китай не е получавал ирански петрол от декември 2020 г., докато вносът от Оман и Малайзия се е увеличил, показват официалните данни.

Китайският внос на санкциониран суров петрол вероятно ще останат повишени около сегашните нива в началото на тази година на фона на бавния напредък по ядрените преговори, според Braemar и индустриалния консултант Energy Aspects Ltd.

oil 2

Глобалните цени на петрола, които скочиха с почти 50% през последната година, също правят по-евтините, санкционирани количества по-привлекателни. Това може да се влоши от проверки за данъци и замърсяване в китайските частни рафинерии, каза Юнтао Лиу, анализатор в Energy Aspects в Лондон.

Цената на санкционирания петрол винаги ще бъде ниска, каза Ема Ли, базиран в Сингапур анализатор във Vortexa Ltd. „За частниците стимулът винаги е ниската цена в сравнение с други популярни сортове.“ 

Добивът на петрол в Либия се възстановява

Междувременно производството на петрол в Либия се възстанови до 1 милион барела на ден, след като милициите прекратиха триседмичната блокада на няколко западни находища, включително най-голямото в страната, според хора, запознати с въпроса.

Правителствените служители са постигнали споразумение с паравоенната сила, известна като Petroleum Facilities Guard. PFG има за цел да защитава енергийните съоръжения, но през последните години затвори някои от тях, за да настоява за заплати и политически искания. През декември групата затвори тръбопроводите за доставка на петрол от Шарара, най-голямото находище в Либия, и други до пристанища.

Споразумението, чиито подробности не са оповестени публично, също ще доведе до възобновяване на производството в El Feel, Hamada и El Wafa. Спирането на четирите находища намали добива на суров петрол в члена на ОПЕК с около 350 000 барела на ден.

oil 3

Прекъсванията от PFG дойдоха с нарастването на политическото напрежение.
Президентските избори трябваше да се проведат на 24 декември, но бяха отложени, а споровете за допустимостта на кандидатите заплашват да сеят нови сътресения в страна, която е била в конфликт или гражданска война през по-голямата част от последното десетилетие.

Преди затварянето петролният сектор на Либия преживяваше период на спокойствие. Производството нарасна над 1 милион барела на ден в края на 2020 г. и бе средно около 1,2 милиона през 2021 г.

oil 4

Цените на петрола се повишиха във вторник след два дни на загуби. Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с 0,5% до $81,3 за барел след спад от 1% през предишната сесия.