Карта на световната икономика: Инфлационната хватка се затяга още повече

Глобалното икономическо възстановяване ще се забави повече от очакваното 

15:15 | 15 януари 2022
Обновен: 18:00 | 15 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в САЩ е на почти четиригодишен връх, инфлационните очаквания в Япония се повишават, а нарастващите разходи за енергия притискат европейските домакинства, пише Bloomberg.

Икономиката на Германия вероятно се е свила през последните три месеца на 2021 г., а Световната банка намали прогнозите за глобалния растеж за тази година заради коронавируса, продължаващите нарушения във веригата за доставки и по-малката фискална подкрепа. В Бразилия инфлацията достигна около 10% през миналата година.

Ето някои от графиките на Bloomberg тази седмица, относно последните събития в световната икономика:

САЩ

Годишният скок

Потребителските цени вероятно ще продължат да се покачват, след като през миналата година нараснаха най-много от близо четири десетилетия насам, което допълнително натоварва американците и засилва натиска върху представителите на Федералния резерв да предприемат действия. Миналата година увеличението на индекса на потребителските цени се дължеше главно на високата инфлация при стоките. С изключение на храните и енергията индексът на цените на стоките нарасна с 10,7%, което е най-големият 12-месечен напредък от 1975 г. насам.

Потребителски нагласи

Потребителските нагласи се понижиха в началото на януари с повече от прогнозираното на фона на засилващите се опасения от нарастващата инфлация и бързо разпространяващия се вариант на коронавируса Омикрон. Американците очакват, че цените ще нарастват с 3,1% годишно през следващите пет до десет години, което е най-много от 2011 г. насам.

Лихвите по

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ, които следват скока в доходността на 10-годишните държавни ценни книжа, се повишават за трета поредна седмица, достигайки най-високата си стойност от почти две години. Признаците сочат, че разходите по заемите ще се повишат още повече, което ще увеличи тежестта върху купувачите на жилища, които вече се затрудняват да си позволят покупка.

Европа

Разходи за

Рязкото покачване на цените на енергията оказва натиск върху европейските потребители, които отчаяно търсят облекчение след две години на коронаварус, блокиране на производството и притеснения за заетостта. Според проучване на Европейската комисия финансовата тежест се отразява на домакинствата, които са по-притеснени от цените, отколкото когато и да било през този век, и са по-малко склонни да харчат.

Германия

Германия се насочва към втората си рецесия от началото на пандемията, след като появата на щама Омикрон на коронавируса увеличи затрудненията в производството, породени от прекъсването на доставките и най-бързата инфлация от три десетилетия насам.

Франция

В продължение на пет години Еманюел Макрон парираше предизвикателствата от маргиналните среди на основната френска политика. Но докато се стреми към преизбиране през април, президентът, който е отгледан във висшите ешелони на френската технокрация, има потенциален нокаутиращ удар: стабилната икономика.

Азия

Япония

Инфлационните очаквания на японските домакинства скочиха до най-високото си ниво от 13 години насам, което показва как по-скъпата енергия влияе върху настроенията, въпреки че общият ръст на цените остава далеч под целта на Японската централна банка. 

Развиващи се пазари

Бразилия
 
Потребителските цени в Бразилия се повишиха повече от очакваното през миналата година, като попречиха на централната банка и на усилията й да върне инфлацията към целевото равнище. 

Светът

 Какво искат

Какво наистина искат работниците в работата си? Според глобално проучване на консултантската компания по управление Bain & Co отговорът зависи отчасти от това, точно къде живеят.

Продължаващ възход

След като миналата година растежът бе най-бързият след рецесията от осем десетилетия насам, Световната банка заяви, че през 2022 г. глобалното икономическо възстановяване ще се забави повече, отколкото се очакваше досега. 

Свободно достъпните

Запасите от метали, включително алуминий и никел, проследявани от най-голямата борса на пазара, отново спаднаха, подхранвайки притесненията за ограничаване на доставките, които напоследък доведоха до ръст на цените. Цените на металите се покачват напоследък, тъй като производствените прекъсвания и по-малките запаси съживяват притесненията за глобалните доставки на материали, които са от решаващо значение за производството и прехода към зелена енергия.

Ястреби

Тази седмица централните банкери в Румъния и Южна Корея повишиха лихвените проценти с 25 базисни пункта, следвайки колегите си от Южна Америка и Източна Европа, които използваха първите си за годината срещи по паричната политика, за да повишат разходите по заемите, с цел да овладеят нарастващата инфлация.