Недостигът на чипове изстрелва индустрията нагоре

TSMC ще инвестира за разширяване поне 40 милиарда долара, за да се справи с недостига на чипове

08:00 | 14 януари 2022
Обновен: 11:10 | 14 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тайванската компания за производство на полупроводници TSMC повиши прогнозите си за растеж и представи рекордни планове за разходи за 2022 г., сигнализирайки, че огромното търсене на чипове, което подхранва продължилото месеци наред свиване на веригата за доставки, ще продължи с години. Акциите на компанията поскъпнаха по време на търговията в САЩ, пише Bloomberg. 

Най-важният производител на чипове за Apple Inc. сега предвижда среден ръст на продажбите от 15 % до 20 % годишно - два пъти повече от предишните си очаквания. Компанията предвижда продажби в размер на 16,6-17,2 млрд. долара само през първото тримесечие, което е с поне 5% повече от прогнозите. Тя възнамерява да похарчи от 40 до 44 млрд. долара за разширяване и модернизиране на капацитета през 2022 г. 

Тези цифри потвърждават лидерската позиция на TSMC на пазара по време на безпрецедентния недостиг на чипове, предизвикан от пандемията - недостиг, който срина производството на автомобили, мобилни телефони и игрови конзоли. Най-ценната корпорация в Азия възнамерява да продължи да харчи много средства, за да запази технологичната си преднина пред Intel Corp. и Samsung Electronics Co., като запази пазарния си дял, тъй като нарастващият брой свързани устройства като автомобилите стимулира центровете за данни и компютрите от висок клас.

Американските депозитарни разписки на TSMC скочиха с 8,8% в Ню Йорк в четвъртък сутринта, докато производителят на оборудване за чипове ASML NV скочи с 4% в Амстердам. Applied Materials Inc. и KLA Corp. достигнаха рекордно високи стойности.   

Тъй като кризата не показва признаци на намаляване, през последната година TSMC работи с почти пълен капацитет и сега инвестира много в нови фабрики от родния си остров до Япония и САЩ. Целта на TSMC за 2022 г. е да направи инвестиции в размер на поне с 10 млрд. долара повече в сравнение с миналата година и поне с 43% повече от 25-28 млрд. долара, които Intel е заделил тази година, за да възстанови някогашната си доминираща позиция в индустрията.  TSMC

Времето за доставка на чипове се е увеличило с шест дни до около 25,8 седмици през декември в сравнение с ноември, според проучване на Susquehanna Financial Group. Това изоставане бележи най-дългия период на изчакване, откакто фирмата започна да проследява данните през 2017 г. 

Свиването е най-забележимо в отрасли, включително автомобилостроенето, като през миналата година е унищожило приблизително 200 млрд. долара от продажбите на производители на автомобили като Volkswagen AG и General Motors Co. Дори Apple, най-големият клиент на TSMC, не е пощаден: производителят на iPhone заяви, че е загубил 6 млрд. долара от продажби поради недостиг на компоненти през трите месеца, приключили през септември, а загубите, произтичащи от ограниченията на производството, ще надхвърлят 6 млрд. долара през празничното тримесечие.

Този ендемичен недостиг е в полза на производителите на чипове. В четвъртък тайванската компания отчете по-добър от очаквания 16% скок на нетната печалба за декемврийското тримесечие до рекордните 166,2 млрд. тайвански долара (6 млрд. щатски долара). Тя си постави дългосрочна цел за брутен марж от поне 53%. Продажбите през тримесечието достигнаха 438,2 млрд. тайвански долара, което също е рекорд, въз основа на предварително публикуваните месечни данни за приходите.

Планът за капиталови разходи на TSMC за 2022 г. в размер на до 44 млрд. долара изглежда ще й позволи да постигне висок растеж във водещите и специалните технологични възли и да подкрепи целта си за процентен ръст на продажбите от 15-20% CAGR. Нейната нетна парична позиция от 12 млрд. долара, съчетана с постоянни оперативни парични потоци, вероятно ще подкрепи плана ѝ за значително разширяване на капацитета, като същевременно запази изплащането на дивиденти. Компанията има възможност да поеме повече дълг, без това да навреди значително на финансовите ѝ показатели.

TSMC трябваше да увеличи плановете си за капиталови разходи, тъй като се налага да разшири капацитета си, за да се възползва напълно от бума. Първоначално компанията беше заделила общо 100 млрд. долара за увеличаване на производството през трите години до 2023 г. и обяви планове за нов завод в Япония и Аризона. Тя също така обсъжда възможността за производство в Европа, макар че тези проучвания са по-скоро предварителни.

За да си осигурят доставките, все повече клиенти плащат предварително, докато преди това авансово плащаха само единици. През 2021 г. TSMC е събрала предварителни плащания на стойност 6,7 млрд. долара, съобщиха от компанията.

"Растежът на полупроводниковата индустрия ще продължи да се подхранва от структурните мегатенденции на 5G и високоскоростните компютри", заяви председателят Марк Лиу пред анализатори в конферентен разговор в четвъртък.