Toyota детронира GM по продажби в САЩ след почти век на върха

За цялата индустрия продажбите завършиха 2021 г. на малко под 15 милиона превозни средства

09:03 | 5 януари 2022
Обновен: 12:46 | 5 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японският автомобилен производител Toyota Motor Corp изпревари General Motors Co в Съединените щати през 2021 г., което е първият път, когато гигантът от Детройт не е водил продажбите на автомобили в САЩ за цяла година от 1931 г. насам.

Toyota е продала 2,332 милиона превозни средства в Съединените щати през 2021 г., в сравнение с 2,218 милиона за General Motors, съобщиха компаниите във вторник.

Доставките на GM в САЩ са намалели с 13% за 2021 г. - и с 43% през четвъртото тримесечие - докато Toyota има ръст от 10% за годината. GM за последно имаше по-ниски продажби през 2010 г. - 2,202 милиона.

За цялата 2020 г. продажбите на GM в САЩ възлизат на 2,55 милиона, в сравнение с 2,11 милиона на Toyota и 2,04 милиона на Ford Motor Co.

Миналата година беше помрачена от недостига на полупроводници, използвани в превозните средства, което принуди автомобилните производители да се съсредоточат върху най-печелившите си модели.

GM заяви във вторник, че очаква икономическият растеж в САЩ да увеличи общите продажби на индустрията за леки превозни средства в САЩ от около 15 милиона през 2021 г. до около 16 милиона през 2022 г.

GM е най-голямата големият доставчик на превозни средства в Съединените щати от 1931 г., когато надмина Ford, според данни от индустриалното издание Automotive News.

Toyota не бърза се хвали с постижението. Старшият вицепрезидент Джак Холис каза, че автомобилният производител е „благодарен“ за своите лоялни клиенти, но „да бъдеш номер 1 никога не е фокус или приоритет“.

us car

Японският автомобилен концерн не смята, че може да запази лидерството си в продажбите в САЩ и няма планове да използва постижението от 2021 г. в каквато и да е реклама, добави той. Анализаторите признават, че Toyota се справя с недостига на чипове по-добре от другите производители.

Говорителят на GM Джим Кейн каза, че компанията от Детройт е отбелязала много силна година на продажбите в Съединените щати на пълноразмерни SUV и пикапи, тъй като е фокусирана върху рентабилността и подобряване в предлагането на полупроводници, което смятат, че ще се отрази положително и на продажбите.

„Не бих избързал да излизам, ако бях (Toyota) и да си направя татуировка „Ние сме номер 1“, каза той.

GM при главния изпълнителен директор Мери Бара също наблегна на рентабилността пред обема, изоставяйки такива губещи пари пазари като Европа и Русия. 

"Бичи" настроения за 2022 г. 

За цялата индустрия продажбите завършиха 2021 г. на малко под 15 милиона превозни средства, според Wards Intelligence, като сезонно изгладените годишни данни за продажбите през месец декември достигнаха 12,44 милиона. Числото за цялата година е доста под средното за последните пет години от 17,3 милиона от 2015-2019 г.

IHS Markit прогнозира, че продажбите в САЩ се очаква да достигнат близо 15,5 милиона през 2022 г. Toyota смята, че продажбите в индустрията ще скочат до 16,5 милиона тази година, като търсенето ще е още по-високо, ако индустрията успее да увеличи производството допълнително, като собствените й продажби надхвърлят 2,4 милиона.

„Ако ме помолихте да прогнозирам как ще протече годината в началото на миналия януари, щях да сбъркам всичко, защото целият този недостиг на микрочипове току-що се случваше и причини много хаос“, каза в интервю за "Ройтерс" директорът по продажбите на Hyundai Motor America Ранди Паркър. "Но в същото време това изостри набора ни от умения."

„Оптимистично настроен съм за 2022 г.“, добави той. Продажбите на Hyundai в САЩ миналата година нараснаха с 19% до повече от 738 000 превозни средства, включително рекорден брой в търговията на дребно.