Мексико възнамерява да спре да изнася петрол през 2023 г.

Амбициозното - и според някои невъзможно - начинание е част от стремежа на Лопес Обрадор да разшири домашното производство на бензин и дизел

08:02 | 29 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Мексико планира да спре износа на суров петрол през 2023 г. като част от националистическата цел на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор за самодостатъчност при производството на гориво.

Petroleos Mexicanos, мексиканският държавен производител, известен като Pemex, ще намали дневния износ на суров петрол през следващата година с повече от 50% до 435 000 барела преди постепенно да прекрати продажбите на чуждестранни клиенти през следващата година, каза главният изпълнителен директор Октавио Ромеро по време на пресконференция в Мексико Сити във вторник, предаде Bloomberg.

Амбициозното - и според някои невъзможно - начинание е част от стремежа на Лопес Обрадор да разшири домашното производство на бензин и дизел, които Мексико сега купува предимно от американски рафинерии. Подобно на много големи страни, произвеждащи петрол, Мексико няма капацитет за преработка, за да преобразува своето петролно богатство в горива и други крайни продукти.

Ако бъде изпълнено, обещанието на Pemex ще отбележи излизането от международните петролни пазари на един от най-изтъкнатите му играчи през последните десетилетия. В своя пик през 2004 г. Pemex изнася почти 1,9 милиона барела на ден за рафинерии от Япония до Индия и участва в срещите на ОПЕК като наблюдател. Мексиканският суров петрол също имаше голямо влияние върху рафинирането на петрол в САЩ по крайбрежието на Мексиканския залив, където заводите бяха конфигурирани да обработват тежък, богат на сяра нефт.

Скептичен прием

Въпреки обещанието, има изобилие от въпроси дали силно задлъжнялата държавна компания може да постигне целта си и мнозина поставят под въпрос логиката на спирането на износа на суров петрол, който е значителен източник на пари за притежателите на облигации в Мексико и Pemex. Компанията има дълг от 113 милиарда долара, който е по-голям от този на всеки друг производител на петрол в света.

pemex 1

Скептицизмът по отношение на способността на Pemex да рафинира целия си собствен суров добив произтича от лошия опит в работата и безопасността на компанията. Рафинериите на Pemex работят с малка част от капацитета си в продължение на половин десетилетие след години на недостатъчни инвестиции и липса на поддръжка. 

За разлика от тях, рафинериите в САЩ обикновено работят с повече от 90% от капацитета; дори по време на най-тежкия пандемичен срив в търсенето на енергия, американските производители на горива достигаха близо 70%.

Обещанието „ми изглежда невъзможно, защото рафинериите не са в състояние да работят на 80%“, каза Розанети Бариос, бивш служител на енергийното министерство при бившия президент Енрике Пена Нието. Друг червен флаг е планът на Pemex да се справи сама, без експертния опит на чуждестранни партньори, „така че ако нещо не върви според очакванията, няма да има буфер“.

Спад на производството

Миналия месец Pemex продаваше малко повече от един милион барела в чужбина на дневна база. Тя се бори да увеличи оборотите в своите рафинерии. Междувременно добивът на суров петрол намалява всяка година от 2004 г., с изключение на миналата година поради нарастването на производството на кондензат, много лек петрол, който обикновено е с по-ниска стойност от обикновения суров.

pemex 2

За да постигне енергийните си цели, Pemex има за цел да преработи 1,51 милиона барела суров петрол на ден през следващата година и 2 милиона през 2023 г., каза Ромеро. Компанията ще насочи цялото си производство към собствените рафинерии, което включва строящото се съоръжение Dos Bocas в югоизточния щат Табаско и съоръжение, което се купува близо до Хюстън.

Pemex планира Dos Bocas да заработи следващата година, въпреки че е малко вероятно пълното функциониране до 2023 г. поради превишаване на разходите и забавяне на строителството. Рафинерията в предградието на Хюстън Deer Park е категоризирана от Pemex като част от националната система за рафиниране, въпреки местоположението й на север от границата със САЩ. 

Увеличаване на преработката

Мексико може да произвежда допълнителни 190 000 до 220 000 барела бензин на ден, ако успее да повиши преработката на суровия суров с 635 000 до 735 000 барела до 2023 г. При този темп Мексико може да намали вноса на американски бензин с до 50% от нивата от 2020 г. по данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Азиатските рафинерии, които купуват повече от една четвърт от мексиканските доставки на суров петрол, се очаква да поемат тежестта на всякакви ограничения за износ. Южнокорейските и индийските клиенти ще бъдат най-силно засегнати, но американските и европейските рафинерии също ще бъдат засегнати, тъй като Pemex отстъпи от предишните си планове за диверсификация далеч от пазара на САЩ.

pemex 3

Мексико представлява около 62% от общия износ на бензин от американскиет рафинерии в Мексиканския залив през 2020 г., показват данните на EIA.

„Те нямат наличния капацитет за рафиниране, не са успели да увеличат производителността си на рафиниране и броят на авариите се е увеличил неимоверно“, каза Джон Падила, управляващ директор на енергийната консултантска компания IPD Latin America. 

„Не спирате износа, освен ако не намалите значително производството на суров петрол, а това би имало сериозни последици за притежателите на облигации на Pemex. Мексико ще трябва да поеме огромни суми дълг на Pemex."