Китайските биотехнологични компании оцеляха след спекулациите

Слуховете за "черния списък" на Байдън продъниха пазара на китайските биотехнологични компании

14:30 | 19 декември 2021
Обновен: 17:19 | 19 декември 2021
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пазарната стойност на някои от най-големите китайски производители на лекарства пропадна с поне 22 млрд. долара след ден на бурни спекулации за евентуално включване в черния списък на президента Джо Байдън, пише Bloomberg.

В сряда, когато се появиха съобщения за нова група китайски фирми, които ще бъдат засегнати от санкциите на САЩ, търговците се опасяваха, че биотехнологичните фирми може да са следващите. В рамките на няколко часа акциите на Wuxi Biologics Cayman Inc. се сринаха с рекордните 25 % в Хонконг, изтривайки повече от 10 млрд. долара от пазарната си стойност. Сестринската ѝ компания WuXi AppTec Co. загуби 7 млрд. долара.

Китай -

Оказва се, че спекулациите са си били точно спекулации. Инвеститорите прекараха последните два дни в обратно изкупуване на акциите и на други, засегнати от безпокойството. Бързият спад и незабавното възстановяване показват колко несигурни остават инвеститорите на най-зле представящия се основен фондов пазар в света, като търговците са готови да се откажат от акциите си при първите признаци на проблеми.

"Това беше свръхреакция", каза Мия Хе, анализатор в Bloomberg Intelligence. "След санкциите върху чиповете инвеститорите си помислиха, че те ще се разпространят и в областта на медицината. Но това не се случи и техните фундаментални показатели остават непроменени".

В петък фармацевтичните фирми се възстановиха, след като в списъка на Вашингтон със санкционирани фирми не бяха включени големи биотехнологични имена, като Wuxi Biologics беше сред най-печелившите на бенчмарковия индекс Hang Seng. WuXi AppTec скочи с цели 11% в Хонконг, преди да намали печалбите си до около 2% в следобедната търговия. Други биотехнологични имена, търгувани в Китай и Хонконг, включително Pharmaron Beijing Co. Ltd. и Genscript Biotech Corp. отбелязаха резки ценови скокове. 

Мащабните репресии на Пекин срещу компании в сектори, вариращи от технологичния до образователния, накараха инвеститорите да се запитат дали китайските акции могат да бъдат използвани за инвестиции. Технологичният индекс Hang Seng в Хонконг продължава да достига нови дъна, докато индексът на китайските акции в Хонконг се търгува на най-ниската си стойност от над пет години насам.