Новият график на Китай за кацане на Луната изостря надпреварата със САЩ

Китай планира изпращане на астронавти на Луната до 2030 г.

19:30 | 6 декември 2021
Обновен: 19:50 | 6 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Съперничеството между САЩ и Китай в областта на космическите изследвания внезапно се изостря, след като водещ китайски учен заяви, че страната му може да успее да изпрати астронавти на Луната за първи път до 2030 г., пише Bloomberg. 

Коментарите се появяват само няколко седмици, след като главният космически експерт на президента Джо Байдън изложи подобен график за нови американски лунни изследвания. По този начин се създават възможности за дуелни мисии между двете най-добре финансирани космически сили в света.

Въпреки че Китай не крие желанието си да стартира лунни мисии с екипаж, оптимистичната прогноза на члена на Китайската академия на науките Йе Пейцзян разкрива възможността за ускоряване на графика, за да се изравни с този на американците.

"Докато продължават технологичните изследвания за кацане на Луната с екипаж и докато страната е целеустремена, е напълно възможно Китай да приземи хора на Луната преди 2030 г.", заявил Йе пред държавната телевизия CCTV, според доклад от неделя на официалната информационна агенция Синхуа.

Йе е главният конструктор на първата китайска лунна сонда "Chang'e-1", роботизиран космически апарат, който обиколи Луната през 2007 г. и достигна повърхността през 2009 г.

Интервюто на Йе следва изявлението на ръководителя на НАСА Бил Нелсън относно плана на администрацията да работи със SpaceX на Илон Мъск за завръщане на Луната с мисия с екипаж, вероятно през втората половина на десетилетието.
Администрацията на Тръмп превърна изследването на Луната в свой приоритет, като постави агресивен краен срок до 2024 г. за програмата на НАСА " Артемида", която трябва да изпрати американски астронавти на Луната за първи път след мисията "Аполо 17" през 1972 г.

Администрацията на Байдън продължава да подкрепя програмата "Артемида", заяви Нелсън на 9 ноември, но ще удължи с една година сроковете за няколко от основните й етапи заради усложненията, предизвикани от пандемията, щетите от бурята на обекта на НАСА в Луизиана и съдебните дела, заведени от Blue Origin на Джеф Безос относно договора, възложен на SpaceX за лунен модул.

За кацането на човек на Луната "2024 г. не беше цел, която да е наистина технически осъществима", каза Нелсън и обвини предишната администрация, че е определила график, който не е подкрепен от бюджетите или темпото на инженерната работа.
В началото на следващата година SpaceX ще извърши първия тестов полет на своята ракета Starship, която НАСА ще използва за изпращане на астронавти на Луната. 

Преди всяка мисия с екипаж до лунната повърхност НАСА иска да постави рекорд за човешки космически полети, като изпрати астронавти на 40 000 мили отвъд Луната. Тази мисия, "Артемида II", ще изпрати хора "по-далеч в космоса, отколкото всички хора са пътували досега", според американската космическа агенция.

Последната мисия на Китай до Луната беше " Chang'e 5", която миналата година се върна на Земята с лунни проби.
Луноходът, който кацна на далечната страна на Луната през 2019 г., все още изследва повърхността.