НАСА спря договора със SpaceX за кацането на Луната след иск на Blue Origin

Безос предложи да покрие до 2 млрд. долара от разходите на НАСА, ако агенцията възложи договора на неговата компания

10:27 | 21 август 2021
Автор: Даниел Николов
НАСА спря договора със SpaceX за кацането на Луната след иск на Blue Origin

НАСА се съгласи тази седмица временно да прекрати работата по договор за апарат за кацане на Луната на стойност 2,9 милиарда долара, възложен на SpaceX на Илон Мъск, след като конкурентната компания на милиардера бизнесмен Джеф Безос Blue Origin заведе дело срещу правителството на САЩ, заяви говорител на агенцията.

Blue Origin заяви, че делото, заведено в Съда на федералните искове на САЩ миналата седмица, е „опит за отстраняване на недостатъците в процеса на придобиване, открити в програмата Human Landing System на НАСА“. Американски съдия назначи изслушване по случая на 14 октомври.

НАСА заяви в изявление, че спира работата със SpaceX върху системата за кацане с хора до 1 ноември.

„В замяна на това временно прекъсване на работата всички страни се съгласиха за ускорен график за съдебните спорове, които трябва да приключат на 1 ноември“, съобщи американската космическа агенция. "Служителите на НАСА продължават да работят с Министерството на правосъдието, за да прегледат подробностите по случая и очакват своевременно разрешаване на този въпрос."

Службата за отчетност на правителството на САЩ (GAO) миналия месец застана на страната на НАСА заради решението си да избере единствен доставчик на апарат за кацане на Луната, отхвърляйки протеста на Blue Origin.

SpaceX, начело с главния изпълнителен директор на Tesla Inc Мъск, тази седмица се намеси в делото, за да гарантира, че съдът „има пълна и точна картина на фактите и обстоятелствата около този протест, включително значителната вреда, която SpaceX ще претърпи, ако съдът предостави облекчението търсено" от Blue Origin.

SpaceX не отговори веднага на искане за коментар.

Blue Origin, ракетната компания на основателя на Amazon.com Inc Безос, заяви, че остава убедена, че има "фундаментални проблеми" с решението на НАСА и че GAO не е в състояние да ги разреши "поради тяхната ограничена юрисдикция".

Конкурсът за космически кораб, който да пренесе астронавти на лунната повърхност, е част от програмата Artemis на НАСА, която цели да върне хората на Луната за първи път от 1972 г. насам.

Космическата агенция заяви в четвъртък, че "е напълно ангажирана с Artemis и поддържането на националното световно лидерство в изследването на космоса. С нашите партньори ще отидем на Луната и ще останем, за да дадем възможност за научни изследвания, да разработим нови технологии и да създадем високоплатени работни места в подготовка за изпращане на астронавти на Марс."

През април НАСА възложи на SpaceX договор за изграждане на такъв космически кораб за 2024 г.

Компанията Dynetics, която беше другата, спечелила предварителен договор за разработване на спускателен апарат, твърди, че НАСА е трябвало да избере няколко компании. 

Blue Origin заяви, че ще продължи да настоява за двама непосредствени доставчици, тъй като според нея това е правилното решение.

По-рано Безос предложи да покрие до 2 млрд. долара от разходите на НАСА, ако космическата агенция възложи договора за кацане на Луната на неговата компания.