Петролът се възстанови от тримесечен минимум преди срещата на ОПЕК+

Пазарът вероятно ще остане нестабилен в краткосрочен план

10:03 | 2 декември 2021
Обновен: 12:35 | 2 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът възстанови някои загуби, след като падна с повече от 6% през предишните две сесии поради опасения, че бързото разпространение на варианта на вируса „омикрон“ ще доведе до повече блокирания и ограничения за движение.

На този фон ОПЕК+ ще вземе решение относно политиката си за доставки за януари по-късно в четвъртък. Тъй като цените на петрола вече са в мечи пазар, докато омикрон застрашава търсенето, повечето търговци очакват групата производители да отложи скромното увеличение на производството.

West Texas Intermediate се повиши до $67 за барел в Азия, след като по-рано падна с 0.9% в предишната сесия.

Отслабващата ценова структура по кривата предполага, че фундаменталните показатели на суровия петрол са се смекчили. Наблюдава се и рязък ръст на волатилността, като обемите на търговия нарастват и инвеститорите на дребно излизат на пазара.

Петролът се понижи с повече от 20% от края на октомври заради координираното освобождаване на резерви от САЩ и редица азиатски държави, а наскоро и заради новия вариант на вируса. Все по-ястребовият тон на Федералния резерв също натежава върху перспективите за растеж на икономиката на САЩ.

Основен, и все още без отговор, въпрос е дали съществуващите вирусни лекарства ще действат срещу „омикрон“.

„Не мисля, че все още можем да кажем, че сме стигнали дъно, докато не разберем ефективността на ваксините, които имаме днес“, каза Уейн Гордън, стратег в UBS AG Wealth Management.

Пазарът вероятно ще остане нестабилен в краткосрочен план, а пауза във възстановяването на доставките изглежда като най-вероятния резултат от срещата на ОПЕК+, каза той.

Първата потвърдена инфекция с новия вариант беше открита в САЩ, докато случаите в Южна Африка се удвоиха от вторник.

Все пак има хора, които смятат, че спадането на петрола е прекалено.

Goldman Sachs Group Inc. каза, че цените са "далеч надвишили" въздействието на „омикрон“. Bank of America заяви, че се придържа към прогнозата си за 85 долара за барел през 2022 г., с възможни скокове над 100 долара, ако въздушният транспорт се възстанови.

Техническите експерти на ОПЕК+ прогнозираха в сряда, че пазарите са изправени пред излишък през първото тримесечие, който, макар и по-малък, отколкото се смяташе първоначално, остава значителен.

Резултатът от срещата в четвъртък обаче не е сигурен. Саудитска Арабия е изправена пред натиск от САЩ и други ключови потребители, за да гарантира, че доставките остават достатъчно изобилни, за да се предотврати инфлационния скок.

Пренебрегването на това искане може да натовари и без това влошените отношения на Рияд с Вашингтон. Междувременно САЩ се придържат към идеята за продажба на резерви, дори когато цените се сриват.

Няма планове за промяна на обявеното освобождаване на 50 милиона барела „по време или размер“, се казва в изявление на Министерството на енергетиката.

Американските запаси от суров петрол паднаха с 909 000 барела миналата седмица, по-малко от средната оценка в проучване на Bloomberg, показват данните на Администрацията за енергийна информация. Запасите от бензин се покачиха с повече от 4 милиона барела.