Шведският парламент отново избра подалата оставка Андерсон за премиер

Бившият финансов министър спечели подобно гласуване миналата седмица, но хвърли оставка само часове по-късно

15:39 | 29 ноември 2021
Обновен: 15:41 | 29 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Шведският парламент за втори път за по-малко от седмица избра социалдемократката Магдалена Андерсон за министър-председател в понеделник, оставяйки първата жена премиер на страната да се ориентира в разпокъсания и наситен политически пейзаж.

Бившият финансов министър спечели подобно гласуване миналата седмица, но хвърли оставка само часове по-късно, след като младшият коалиционен партньор напусна правителството заради загубен бюджетен вот.

Сега Андерсoн ще формира правителство на малцинството, състоящо се само от нейната партия.

парламент швеция

Социалдемократите държат 100 места в 349-местния парламент и ще трябва да разчитат на подкрепата от няколко други партии, за да прилагат политиката си.

От 1979 г. насам правителството не е получавало толкова малка пряка подкрепа в парламента.

Усложнявайки картината, Андерсон ще трябва да управлява с бюджет, частично формулиран от три опозиционни партии, включително антиимиграционните шведски демократи, чиито възход през последното десетилетие са в основата на политическите сътресения в Швеция.

Слабата власт на Андерсон се дължи на блокирания парламент, в който нито лявоцентристите, нито дясноцентристите могат да формират мнозинство сами.

Изборите, които се очакват през септември следващата година, може да не внесат допълнителна яснота, тъй като проучванията показват малка промяна в общия политически баланс.