Първата жена премиер на Швеция подаде оставка на първия си работен ден

Андерсон е заявила на председателя на парламента, че се надява отново да бъде назначена за министър-председател

07:58 | 25 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Първата жена премиер на Швеция Магдалена Андерсон. Снимка: Bloomberg
Първата жена премиер на Швеция Магдалена Андерсон. Снимка: Bloomberg

Първата жена министър-председател на Швеция, социалдемократът Магдалена Андерсон, подаде оставка в сряда след по-малко от 12 часа на висшия пост, след като Зелената партия напусна двупартийната коалиция, разпалвайки политическата несигурност в страната.

Андерсон каза, че е заявила на председателя на парламента, че се надява отново да бъде назначена за министър-председател като ръководител на еднопартийно правителство и перспективите това да се случи изглеждат доста силни, като се има предвид подкрепата на други партии.

Партията на зелените напусна, след като парламентът отхвърли законопроекта за бюджета на коалицията.

„Помолих председателя да бъде освободена от задълженията ми като министър-председател“, каза Андерсон на пресконференция. „Готова съм да бъда министър-председател в еднопартийно, социалдемократическо правителство."

Партията на зелените заяви, че ще я подкрепи при всяко ново гласуване за потвърждение в парламента, докато Центристката партия обеща да се въздържи, което на практика е същото като подкрепа за нейната кандидатура. Лявата партия също заяви, че ще я подкрепи.

Въпреки че тези партии не успяха да се споразумеят за бюджет, те са единни в целта да не позволят на шведските демократи - популистка, антиимиграционна партия - да играят роля в правителството.

„Партията на центъра ще отвори вратата за нея (Андерсон) да бъде министър-председател“, написа нейният лидер Ани Луф в Twitter.

„Ще направим така, че Швеция да може да има правителство, което не зависи от шведските демократи."

Опозиционните десни умерени и християндемократите са подкрепени от шведските демократи, но не могат да имат мнозинство в парламента.

Предизвикателства

Андерсон пое поста министър-председател от Стефан Льофвен като ръководител на малцинствена двупартийна коалиция, подкрепяна от левицата и партия Център. Но този съюз се разпадна, когато Центристката партия отказа да подкрепи финансовия законопроект на новото правителство.

След това парламентът прие в сряда плановете за разходите, изготвени от три опозиционни партии, което накара Зелената партия да напусне коалицията и не остави на Андерсон друга възможност, освен да подаде оставка.

Председателят на парламента сега ще реши следващата стъпка в процеса на намиране на ново правителство, но най-вероятно ще предложи Андерсон за ново гласуване през следващите дни.

„Очакваме партиите на левицата, зелените и центъра да се въздържат при предстоящия вот и следователно ефективно да одобрят отново Андерсон за министър-председател“, се казва в бележка от банковата група Nordea. „С други думи, политическият хаос е свършил, стига да не се случи нещо по-неочаквано.

Който и да стане министър-председател, е изправен пред големи предизвикателства, а през септември следват национални избори.

Нивата на престъпност в страната се покачват, пандемията от COVID-19 разкри пропуски в така хвалената социална държава и правителството ще трябва да ускори преминаването към зелена икономика, ако иска да постигне целите си по изменението на климата.

Левоцентристките и дясноцентристките блокове са с почти равни резултати в допитванията на общественото мнение.

Фактът, че на Швеция й е отне толкова време, за да има жена министър-председател, е неудобно за мнозина в страна, която въведе всеобщо избирателно право преди 100 години и отдавна се застъпва за равенството между половете.

Съседна Норвегия получи първата си жена лидер преди 40 години. Шри Ланка беше първата страна, която избра жена за премиер през 1960 г.