Британската икономика нараства с 0,6% през септември след слабото лято

БВП през юли е спаднал с 0,2%, което е по-голям спад от прогнозирания по-рано спад от 0,1%

10:51 | 11 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британската икономика нарасна с 0,6% през септември, но оценките за предходните месеци бяха ревизирани към по-ниски, оставяйки БВП с 0,6% по-малък от февруари 2020 г., малко преди страната да влезе в първата си блокада заради COVID-19.

Данните рисуват картина на икономика, която губи инерцията си след затварянията поради проблеми в глобалната верига на доставки и предпазливост от страна на бизнеса.

Икономисти, анкетирани от "Ройтерс", прогнозираха месечен ръст на брутния вътрешен продукт от 0,4% за септември.

Службата за национална статистика съобщи, че БВП през юли е спаднал с 0,2%, което е по-голям спад от прогнозирания по-рано спад от 0,1%, докато производството през август е нараснало само с 0,2%, по-слабо от първоначално отчетените 0,4%.

"Въпреки че месечното производство се възстанови през тримесечието от свиването през юли, това е по-вероятно да отразява временния тласък от облекчаването на ограниченията, а не значително подобрение“, каза Сурен Тиру, ръководител на икономиката в Британските търговски камари.

Ръстът през септември беше подпомогнат от по-силното производство в здравния сектор, тъй като хората се върнаха към посещенията на лекарите си след спад по време на пандемията, което доведе до 0,7% ръст в сектора на услугите от август.

УК икономика

Но промишленото производство спадна с 0,4%, тъй като разпределението на газ се сви за четвърти пореден месец. 

Като цяло през третото тримесечие БВП нарасна с 1,3%, което е най-слабият тримесечен ръст, откакто Великобритания беше под карантина в началото на 2021 г. Английската централна банка (BoE) и проучването на икономистите на "Ройтерс" прогнозираха ръст от 1,5%.

Петата по големина икономика в света се сви с близо 10% през 2020 г., но Международният валутен фонд прогнозира, че е на път да има най-бързото разрастване от всяка страна от Г-7 през 2021 г., когато се очаква да нарасне с 6,8%.

Въпреки това бързото възстановяване от блокирането, наблюдавано през пролетта, отстъпи място на по-бавния растеж през лятото поради комбинация от нарастващи случаи на COVID-19, проблеми с глобалната верига за доставки и недостиг на някои работници след Брекзит.

Миналата седмица BoE заяви, че задържа лихвените проценти, че скорошният икономически растеж е бил по-слаб, отколкото очакваше, и ще следи отблизо състоянието на пазара на труда, след като правителствената схема за защита на работните места приключи на 1 октомври.

Отделни данни показват, че търговският дефицит на Великобритания за стоки се е увеличил с 9 милиарда паунда през третото тримесечие до 42,3 милиарда паунда, движен от нарастващия внос от страни от ЕС и извън ЕС, тъй като износът спадна - особено за страни извън ЕС. 

"Възстановяването навлезе в много по-тежка фаза“, каза за Bloomberg Мартин Бек, икономист в EY Item Club, който използва модела за прогнозиране на Министерството на финансите. „Ситуацията се усложни от ескалацията на прекъсванията във веригата за доставки и увеличаването на инфлацията, което ще изяде покупателната способност на домакинствата."

Услугите, насочени директно към потребителите, паднаха с 0,6% поради спад в продажбите на дребно. Това може да подсили опасенията на BоE от спад в потреблението, което може да окаже по-голямо влияние върху възстановяването през следващите месеци, тъй като инфлацията и данъците се увеличават.

"Освен силното заглавие, съставът на раста дава повод за тревоги“, каза Томас Пю, икономист в RSM UK, данъчна и консултантска фирма. "Икономиката вероятно ще се забави през четвъртото тримесечие, тъй като недостигът на доставки, нарастващите цени и премахването на фискалната подкрепа натежават върху потреблението."