Кои спортни лиги генерират най-големи приходи и къде е Шампионска лига?

Веселин Коларов, редактор в Gol.bg, Бизнес старт, 23.04.2020

11:36 | 23 април 2021
Обновен: 11:36 | 23 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Колкото и странно да звучи, Шампионска лига не е сред турнирите, които генерират най-големи приходи в света и именно затова богатите клубове се опитаха да създадат Суперлига, но за момента проектът претърпя пълен крах. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в ефира на "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"До есента на миналата година в световен мащаб спортната индустрия се оценяваше на над 620 милиарда долара. Това показва, че професионалните лиги са огромен бизнес и генерират големи приходи", посочи Коларов.

"Шампионска лига не е в челото, поне за момента. Турнирът на богатите, както е известен в Европа, се нарежда чак на 10-то място с приходи от 2 милиона долара годишно. За сравнение, основателите на Суперлигата анонсираха, че очакват приходи от 12 млрд. долара годишно, което щеше да прати турнира в челото на класацията".

По думите на Коларов водещи по приходи са три американски лиги.

"Лидер е Национална футболна лига или просто американски футбол, чийто приходи са 16 млрд. долара. Следва бейзболът с 10 млрд. долара приходи и НБА с 8 млрд. долара. Топ 5 се допълва от индийската Висша лига по крикет (7 млрд. долара) и английската Висша лига по футбол (5,3 млрд. долара)", каза Коларов.

Той разясни и защо крикетът в Индия е в челото, въпреки че не е сред най-популярните спортове в световен мащаб.

"Това е лига само с 8 отбора, които обикновено играят само два месеца в рамките на една година, но реализира огромни приходи от 7 млрд. долара. Като вземете под внимание фактът, че в Индия живеят над 1,3 млрд. души, картинката започва да се изяснява. Индийците са толкова запалени по този спорт, че когато има важен крикет мач, всяка друга дейност спира. Залаганията също са особено привлекателни за хората, а преди пандемията средният брой зрители беше доста над 32 000 души", каза още Коларов.

Той коментира и Европейското първенство по борба, на което България печели медали. 

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук