Фенове губят хиляди долари от Олимпиадата в Токио

Веселин Коларов, редактор в Gol.bg, Бизнес старт, 16.04.2021

11:42 | 16 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

След една година закъснение изглежда, че Олимпийските игри в Токио са готови да провеждане. За пореден път най-добрите спортисти в света ще премерят сили, макар и при необичайни обстоятелства. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в ефира на "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Но въпросът е какви ще са въпросните обстоятелства и какво знаем към днешна дата?

"Игрите трябва да се състоят от 23 юли до 8 август. От МОК и Токио са решени Олимпиада да има. Знаем, че тя е отменяна единствено заради световните войни. И ако сега не се състои, загубите само от телевизионните предавания ще са милиарди. Името ще остане Токио 2020, защото евентуално ребрандиране ще струва скъпо", каза Коларов.

Той коментира и една от най-напечените теми – ще има ли публика.

"За момента е известно, че японски фенове ще могат да присъстват на трибуните. Но повечето чужденци няма да имат право. Изключение ще бъдат направени за спортисти, власти и някои представители на медиите".

"Има хора, които са загрижени как ще им бъдат върнати парите от билетите. Това няма да стане лесно и бързо. В някои случаи сумата надхвърля 10 хиляди долара", посочи Коларов. Той отбеляза, че още през 2019 г. фирмата CoSport бе оторизирана за партньор за продажба на пропуските. Тя се занимава с това от 1984 г.

Сега някои фенове са двойно разочаровани, стана ясно от думите на Коларов, тъй като - първо, ще загубят пари, второ няма да могат да гледат Олимпиадата на живо.

"Примерно, 26-годишният Джейсън Тонг от Сидни беше планирал двуседмично пътуване до Япония. Ако реши да си върне парите преди окончателното решение за чужденци, ще изгуби 20% от вложената сума за такси. Той и родителите му са похарчили около 8 хиляди австралийски долара за билети. Във Facebook има страница, на която над 5000 фенове следят казуса и повечето са разочаровани от CoSport и организаторите. В нея има хора, които споделят, че да присъстват на Олимпиада е мечта и са се спестявали с години, за да я осъществят. От фирмата Team GB Live, която е официален дистрибутор за Великобритания, бяха категорични, че ще възстановят 100% от сумите на клиентите си и няма да запазят нито стотинка за себе си. При нормални обстоятелства билетите за Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин вече трябваше да са пуснати в продажба преди месеци, но още не са. И най-големият въпрос е какво ще се случи и там", разказа Коларов.

Накрая той каза и кои ще са новите спортове на Токио 2020.

"Бейзболът и софтболът се завръщат след 13-годишно отсъствие. Новите спортове са карате, спортно катерене, сърфинг и скейтборд, както и три нови дисциплини във вече съществуващи спортове – баскетбол 3х3, фрийстайл BMX и щафетно колоездене. В един момент борбата беше премахната, но в крайна сметка ще присъства и няма да има липсващи спортове. Сърфирането ще се състои в окена край плаж Шидашита, който е на около 40 мили от Токио. Вълните там са значително по-малки от Таити, Хавай и Австралия, но достатъчно големи, за да можем да видим каскадите и уменията на сърфистите", добави гостът.

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук