Доклад: Oтборите от Висшата лига са избегнали данъци за 500 млн. лири  

Докладът е изготвен от консултантската фирма с нестопанска цел Tax Policy Associates

20:30 | 31 март 2023
Автор: Асад Зулфикар
Доклад: Oтборите от Висшата лига са избегнали данъци за 500 млн. лири  

Футболните клубове от водещата дивизия на Англия са обвинени в избягване на данъци в промишлени мащаби, като само Висшата лига е загубила 470 милиона паунда от 2015 г. насам, предава Bloomberg.

Според Tax Policy Associates, консултантска фирма с нестопанска цел, основана от бившия адвокат на Clifford Chance Дан Нийдъл, клубовете от висшата лига и по-ниските нива са избягвали плащането на данъци към Английската данъчна служба чрез подписването на фалшиви договори.

От агенцията потвърди в изявление, че разглеждат "редица активни случаи, разследващи това", но отказа да навлезе в повече подробности.

"Целта на схемата е да се избегнат данъците върху трудовите правоотношения и ДДС върху големите комисиони, изплащани на футболните агенти", се казва в доклада, публикуван в четвъртък. "В действителност тези агенти действат от името на играчите".

Докладът на Tax Policy Associates се фокусира върху т.нар. двойно представителство, при което на футболните агенти, които представляват играчите по време на преговорите за договори и трансфери, се плаща за това, че действат както за клуба, така и за играча.

По този начин се избягват данъците върху заетостта и ДДС, когато клубът плаща половината от възнаграждението на агента, каквато е сегашната стандартна практика, въпреки че той е нает и работи от името на играча. Ако играчът плащаше изцяло възнаграждението на агента си, той щеше да трябва да плати значителни данъци към данъчните.

"Внимателно проучваме договореностите между клубовете и служителите и работим в тясно сътрудничество с футболната индустрия, за да се образоваме и да се справяме с данъчния риск директно", заяви говорител на Данъчната служба в коментар, изпратен по електронната поща. "От 2015 г. насам от всички данъчни области във футболната индустрия сме възстановили 573 млн. паунда, които иначе биха останали неплатени."

Говорител на Висшата лига заяви, че тя води редовни разговори с данъчните относно възнагражденията на агентите и че клубовете са "напълно наясно" с последните данъчни правила, свързани с възнагражденията на агентите.