ОПЕК без план за срещата през юни

Замразяването може да се окаже излишно

17:47 | 4 май 2016
Автор: Валери Ценков
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Според шестимата делегати на групата, в момента ОПЕК не обсъжда предложения за възстановяване на ограниченията на производството на суров петрол, които да бъдат обсъдени на срещата през юни след като преговорите за замразяване на добивите се провалиха миналия месец.

На 4 май 2016 на среща във Виена представители на Организацията на страните износителки на петрол обсъдиха как да бъдат подобрени фундаментите на търсенето и предлагането на петролния пазар. Според двама делегати, пожелали анонимност поради частния характер на срещата, предложението за замразяване на производството и било провалено от промените на пазара и може да се окаже, че вече е излишно.

Петролът се възстанови, след като по-рано през годината беше достигнал най-ниските си нива от 2003 насам, след като предлагането намаля заради слабото производство в САЩ. След като преговорите между страните от ОПЕК и други производители, включително Русия, се провалиха след като Саудитска Арабия отказа да замрази производството си, ако Иран не се включи в споразумението, наскоро се появиха сигнали, че предложението може да бъде възобновено на срещата през юни.

Суровият петрол от сорта Брент продължи да повишава цената си и миналата седмица достигна 48,50 долара за барел – най-високата цена от ноември насам.

Двамата делегати добавиха, че предстои да се разгледа искането на Венецуела страните извън ОПЕК, които са участвали на срещата в Доха да бъдат поканени и на преговорите през юни.

Четете още: Нийл Аткинсън за перспективите на петрола.