Великобритания разследва Tata

Коментар на Ивон Ман от Bloomberg

11:23 | 11 април 2016
Автор: Ивайло Лаков
Завод за стомана, собственост на Tata Steel; Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Завод за стомана, собственост на Tata Steel; Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Какво точно знаем за това разследване?

Знаем, че тази сделка стана много по-сложна, защото Бюрото за изследване на сериозни измами разследва сделката на Tata от декември. Това стана, след като вътрешно разследване на Tata откри, че има данни за неправомерни тестове и данни за фалшифициране на сертификати. Работниците са разказвали подробно състава на продуктите, преди те да бъдат продадени. През уикенда, Tata излезе с изявление, че веднага са спрели тези практики, както и че са наказали част от работниците в завода. Те казаха, че засегната стоманата винаги е била в границите на безопасното.

Както и вие споменахте, моментът не можеше да бъде по-лош, защото тази седмица започват преговори за напускане на бизнеса във Великобритания. От Tata казаха, че световното пренасищане, както и увеличаващият се внос на стомана, особено евтина стомана от Китай изтриха печалбите на производителите на стомана в световен мащаб.

За сега обаче, те нямат особено голям избор що се отнася до сделки. Единственият потенциален купувач е Liberty House Group, които имат интерес към завода в Порт Талбот, както и преработвателните операции на компанията. Този ход може да застраши 40 000 работни места във Великобритания.

А какво знаем за Liberty House?

Ще бъде интересно да видим какво ще стане, защото вече става много трудно да бъде изпълнена тази сделка, защото Санджай Гупта, който е изпълнителният директор на компанията каза, че не е напълно обвързан със сделката с Tata Steel. Освен това е казал за Telegraph, че ще се откаже от нея, ако правителството не изпълни условията му, особено облекчения от високите цени на енергията. Също така, е малко вероятно той да покрие тези 700 млн. долара пенсионни осигуровки, както и да плати 1,4 млрд долара, за да прочисти терена.

Гупта каза, че ако правителството не иска сделка, той няма проблем с това.