Хегемонията на американския долар ще продължи

Джанет Йелън, бивш председател на Федералния резерв

15:38 | 7 ноември 2018
Обновен: 15:38 | 7 ноември 2018
Министерството на финансите на САЩ във Вашингтон DC, ноември 2017. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Министерството на финансите на САЩ във Вашингтон DC, ноември 2017. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Бившият председател на Федералния резерв Джанет Йелън каза, че доларът играе важна роля в световната финансова система, роля, която се усилва, а не отслабва. Джанет Йелън разговаря с колумниста на Bloomberg Opinion Клайв Крук по време на New Economy Forum на Bloomberg в Сингапур

Клайв Крук попита дали доларът може да последва пътя на стерлинга и да се стигне до момент, в който американската валута ще престане да бъде световна резервна валута. Йелън отхвърли твърдението като каза, че доларът се използва в световен мащаб като основна валута в свят, в който има свободни капитали. И дори, ако доларът не се използваше в развиващите се пазари, американската парична политика отново щеше да има странични ефекти. 

"Не можете да се отървете от страничните ефекти, които се случват във валутните курсове само като промените международната роля на долара."

Джанет Йелън смята, че съществуват някои ползи за световната икономика от доминиращата роля на долара като достъпността до долара като валута, използването ѝ в международната търговия, това, че служи за актив убежище и осигурява източник на безопасни ликвидни активи. Освен това инфлацията през последните около 30 години в САЩ е ниска и се запазва стабилна, отбеляза тя.

"Мисля, че това осигурява нещо като стабилен основен стандарт. Така, че има ползи. Ще мине дълго време преди друга валута да достигне ролята, която има доларът. Определено не е невъзможно в дългосрочен план. "

Повече от разговора ще научите от видеото.