АСЕАН ускорява работата по най-голямото търговско споразумение

Те се надяват то да бъде факт до края на годината

15:05 | 28 април 2018
Снимка: Paul Miller/Bloomberg
Снимка: Paul Miller/Bloomberg

Лидерите на страните от Югоизточна Азия се съгласиха да работят интензивно за постигането на споразумение до края на годината, което да създаде най-големия търговски блок в света, пише Bloomberg.

Необходимите усилия за напредъка на т.нар. Регионална всеобхватно икономическо партньорство бяха ключова тема на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), която приключи днес.

„Силно се надяваме да успеем да го завършим тази година, защото други събития ще излязат на сцената, предстоят избори и въпросът ще остане на заден план“, каза министър-председателят на Сингапур Ли Хсиен Лунг.

Ако бъде завършено изцяло, споразумението ще включва десетте страни, както и Китай, Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и Индия и ще обхваща една трета от световната икономика и почти половината от световното население.

Макар пактът да не търси начин за налагане на по-високи стандарти в сфери като труда и защитата на околната среда, както Всеобхватното и прогресивно транстихоокеанско партньорство, подписано по-рано тази година, консенсусът изглежда труден за постигане.

Голяма пречка е условието на Индия, че всяко споразумение за намаляване на митата върху стоките и услугите трябва да позволява свободното движение на хора - нещо, което страната иска за своите висококвалифицирани кадри от IT сектора.

Макар Ли да не изключи възможността за формирането на по-малки обединения, ако не бъде достигнато до споразумение скоро, той каза, че настоящите намерения са да бъдат включени всички 16 държави.

Южнокитайско море

Премиерът на Сингапур обяви, че преговорите за финализирането на кодекса за поведение при уреждането на морски спорове в Южнокитайско море, където териториалните претенции на Пекин се сблъскват с тези на Малайзия, Филипините и Виетнам, ще отнеме известно време.

Заради разграничаването във възгледите относно това дали кодексът трябва да е правно обвързващ, Ли подчерта, че постигането на споразумение няма да е лесно.

Той каза също, че лидерите на АСЕАН приветстват срещата на върха между двете Кореи в петък. Според тях тя ще допринесе за мира и стабилността в региона. Такъв ефект ще има и планираната среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп.

Граничният спор между Китай и Индия

Междувременно Китай и Индия се договориха да подобрят комуникацията между въоръжените сили на двете страни и да избягват конфликтите. Това стана ясно след среща на китайския президент Си Дзинпин с премиера на Индия Нарендра Моди.

Миналата година страните влязоха в 10-седмични сблъсъци в съседната държава Бутан. Пекин има претенции към 90 000 квадратни километра територия в североизточната част на Индия, докато Ню Делхи твърди, че Китай е окупирал 38 000 квадратни километра индийска територия в платото Аксай Чин, западната част на Хималаите.