Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Да изследваш водата за 60 секунди

Хюсеин Йеменджиев, основател на Enova H2O, Bloomberg TV Интервю

19:45 | 14 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

Технология, която позволява изследването на нивата на замърсяване на водата, която да дава резултат за минути, а не за дни. Това е иновацията на българската компания Enova H2O, която вече е събудила интереса на бизнеса в страната и извън нея. В момента Enova H2O води преговори с чуждестранна компания, която оперира на 40 пазара и иска да включи технологията на българския старъп в стандартния пакет за своите клиенти. 

Enova H2O вече е подала заявление до българското патентно ведомство за получаване на патент и се подготвя да изпрати документи и до патентното ведомство на Европа, каза основателят на компанията - Хюсеин Йеменджиев, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Методът е експресен, като дава резултат за секунди, може да се използва на място и в същността си отразява биоразградимите организми във водата. Настоящата масово приета практика за изследванията е да се взимат проби, които да се откарват в лаборатория, където се изкачва 5-дневен инкубационен период преди водата да се изследва.

Разработването на продукта е преминало през всички етапи на проучване, започвайки от лабораторна концепция, създаване на прототип до тестове в лабораторна среда. Целият процес е отнел няколко години. 

"Понастоящем развиваме продукта на национално и регионално ниво, с цел да получим обратна връзка и да го усъвършенстваме. Едва след това ще търсим стратегическо партньорство с големи компании", каза Йеменджиев.

Новата технология ще бъде от голяма полза на държавните агенции, които осъществяват мониторинг на водите, различните лаборатории, които се занимават с анализ на водите и операторите на пречиствателни станции, където мониторингът е ежедневен. Този метод би спестил пари, не само от анализи, но и операторите ще могат да оптимизират процесите на пречистване, като получават данните много по-бързо на ежедневна база. 

Цялото интервю гледайте във видеото.