Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Българският суперкомпютър ще помага в сфери от климатичните прогнози до финансовата индустрия

проф. Симеон Стоянов, мениджър бизнес-развитие "Петаскейл суперкомпютър - България", Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 21.07.2021

13:20 | 22 юли 2021
Обновен: 14:01 | 22 юли 2021
Автор: Александра Попова

Към българския суперкомпютър има интерес, както от чуждестранни компании, така и от български и чуждестранни академични организации. 80% от времето на този компютър ще отива за научни изчисления или такива, направени от консорциума между бизнес и академични партньори. Резултатите от тези изчисления ще бъдат публично достъпни. Това заяви проф. Симеон Стоянов, мениджър бизнес-развитие "Петаскейл суперкомпютър България", в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

„Суперкомпютърът в „София тех парк“ е на 91-място в света в списъка на 500-те най-бързи компютри. Неговата средна производителност е 4.5 петафлопа, което означава 4.5 милиарда операции в секунда, като максималната му производителност може да достигне до 6 петафлопа“, разказа гостът.

"Инвестицията, необходима за този компютър, е в размер на 11.5 милиона евро, като частично е дошла от консорциума на Европейската комисия, който се нарича EuroHPC, както и от консорциум от български търговски и нетърговски сдружения, включващи българското правителство и София тех парк".

От думите на госта стана ясно, че този компютър е изцяло на водно охлаждане, тъй като в малко количество обем е събрана голяма изчислителна мощност. Сървърите са наредени един до друг в шкафове, като тези, които са по средата, е много трудно да бъдат охлаждани. Именно за това се използва вода. Характерно за тези компютри е, че съпътстващата инфраструктура е много по-голяма от самия компютър, обясни проф. Симеон Стоянов.

Машината ще бъде използвана за откриване на нови материали и тестването на техните свойства. Като например тестването на сгради или самолети, които човек физически не може да пробва, без да направи дигиталния двойник. Други задачи са свързани с предсказването на климата, замърсяването на околната среда, изследвания в областта на атомната и ядрена физика, както и във финансовата индустрия, където се налага голямо количество данни да бъдат обработени и структурирани.

Друга тема от разговора бе колко би струвало на една компания да използва суперкомпютъра.

Трудно е да се отговори с едно число на този въпрос, тъй като зависи от типа на задачата, която трябва да се реши. Ако компанията иска да използва компютъра и има софтуера и знае как да направи задачата, а просто ѝ трябва като изчислителна мощност, е много по-лесно. От друга страна по-трудното е, когато компанията иска да го използва, но няма познанията как да подготви тази задача. Тогава се включва елемент за допълнителна разработка, каза проф. Стоянов.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.