Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Българска data science компания въвежда обективна наука във футболните трансфери

Даниел Страхинов, основател на ENSK.AI, Bloomberg TV Bulgaria Interview, 13.07.2021 г.

11:26 | 14 юли 2021
Обновен: 12:49 | 16 юли 2021
Автор: Петър Стоянов

Българска компания разработва платформа с база данни за над 150 000 професионални футболисти, която с помощта на machine learning анализира информацията и помага на скаутите на футболните клубове да намерят скрити таланти и да изберат най-обещаващия за тях трансфер.

Огромна част от футболните трансфери в исторически план се правят на база лични впечатления на свързани лица и гледането на видеозаписи на играчите. Платформата на ENSK елиминира субективизма, като анализира реални данни, започвайки от оценяване на моментните качества на един играч. Първата стъпка е да се разбере какви са специфичните нужди на клуба. За определената позиция какво се очаква от играча, каква е философията на игра, вижданията на треньора и т.н. „Опитваме се да направим една изходна позиция, за това, което търсим. Оттам нататък можем да настроим нашите алгоритми да търсят точно този определен профил“, разказва Даниел Страхинов, основател на ENSK.AI в разговор с репортера Красимир Чешмеджиев за Bloomberg TV Bulgaria Interview.

Експертът дава пример, че при търсенето на ляв бек да кажем, трябва да се направи разлика между класически такъв или бек-крило, който играе при схема 3-5-2. За целите на анализа е необходимо предварително да се прецизира търсенето, защото за двете позиции са важни различни фактори. След тази настройка алгоритмите намерят и сортират всички известни футболисти, отговарящи на условията в базата данни по параметри, като центрирания (колко често, колко точно, от кои позиции), какъв дрибъл прави всеки от тях, от какви позиции на терена, колко от влизанията му са успешни и т.н.

„Имаме адски много данни. За всеки един играч в момента имаме около 150-200 събития на мач, 5 години назад в историята и за около 150 000 футболисти“, обяснява Страхинов.

ENSK.AI на практика е data science компания. Специалистите в нея от години се занимават с анализ на информация. „Събираме тези данни постоянно. 24 часа в денонощието сме свързани с нашия доставчик на данни. Отделно събираме данни от различни източници в интернет, които не са свързани с представянето на играчите – вкл. социални медии, информация за трансфери, заплати и т.н. Всичко това се обединява не едно място“, посочва гостът.

„В момента имаме алгоритми, които оценяват качеството на играчите. Имаме други, на базата на машинно обучение, които анализират истинската роля на един играч, тоест спрямо примера - дали е full-back или wing-back”, добавя Страхинов. Това го знаем от данните за координатите по терена, където той се е движил, знаем какъв тип действия е предприемал, казва още той.  

В компанията разработват и анализ дали футболист би паснал на определен отбор достатъчно добре. За да работи той обаче, трябва самите клубове да имат последователен стил на игра, който не се променя постоянно при чести смени в техническия персонал, посочват от компанията.

Грешните трансфери могат да докарат един клуб до финансов колапс, е убеден гостът. Това се вижда от най-високо до най-ниско ниво на спортната йерархия. Ако почнем от Барселона, които са в ужасна дългова ситуация, и Реал Мадрид – това са отбори, които правят трансфери на база маркетингови стратегии, отколкото на спорт.  Пандемията обаче разкри, че това не е устойчива политика, посочва той.

Младите специалисти приемат дейността си и като научна работа.

„Смея да твърдя, че извършваме научна работа, защото имаме и няколко публикации в научни издания. Един от принципите, които сме си поставили, е просто да изваждаме едни числа, а да докажем, че нещата, които правим, работят.“

ENSK.AI започват отначало от запалянковски подбуди. Даниел не крие, че като запален фен на ФК Левски се е опитал да помогне на клуба в труден период и смята, че са успели да реализират два важни трансфера с популярния български отбор.

 „Започнахме от нулата. Имахме доста наивни познания по темата. Това, което знаем от медиите не е което се случва наистина“, споделя Страхинов.

Тази година обаче компанията затваря първи кръг от финансиране и получената инвестиция вече им дава хоризонт да се фокусират доста по-сериозно върху работата си в следващата година и половина.

Вижте повече във видеото за най-често допусканите грешки при трансферите и защо дори утвърдени футболни клубове се провалят заради егото на свързаните с тях мениджъри, директори или агенти.