Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

SEC иска да осигури яснота около криптовалутите

Повече по темата слушайте в рубриката "Интервюто" на Bloomberg TV Bulgaria

19:45 | 18 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Рано е да ви кажа какво да очаквате и какво планира новият председател за крипто. Той е доста ясен вече и каза, че иска да има надзор на спот пазарите – било от SEC  или друг регулатор. Това каза Хестър Пиърс, член на SEC в интервю пред Емили Чен.

„По отношение на работата в SEC, надявам се да можем да дадем повече яснота в няколко други области. Първо – разпространението на токени. Смятам, че трябва да одобрим търгуван продукт на базата на биткойн и вече имаме нови заявки и на основата на етериум. Трябва и да дадем яснота по надзора на регулираните лица – за брокери, дилъри и инвестиционни съветници“, уточни тя.

Тя е на мнение, че трябва да следим за рискове без значение дали идват от традиционната финансова система или от децентрализираната.

От своя страна Майкъл Соненсхайн, директор на Grayscale смята, че има голям напредък по отношение на работата на компанията с регулаторите и казва, че има положителен опит във финансовите услуги и крипто общностите.

„Комисията по ценни книжа обаче бе много ясна, че има някои аспекти от екосистемата на крипто, които трябва да постигнат някаква степен на развитие. Опитват се да осигурят преди да одобрят продукти за тези пазари, да ги защитят от манипулация, да имат договори за споделен надзор и на спот пазара и евентуално да осигурят същия вид защита на инвеститорите, както при акциите и други класове активи, над които също имат надзор. Така че докато определено напредваме, е ясно, че те още не са съвсем готови“, коментира той.

Фред Ерсам, съосновател на Coinbase е категоричен, че крипто е един цял самостоятелен свят. Също както всяка нова и шарена технология, тя е изключително могъща, защото измисля отново много важни системи, които днес управляват света.

„Повечето хора мислят за крипто главно като за нови, дигитални пари. Това работи, особено с биткойн, като съхранение на стойност, след като видяхме, че за 10г стигна от нула до милиарди долари пазарна капитализация. Крипто обаче е много повече от това."

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук