Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Българската розова вода набира все повече популярност в САЩ и Азия

Инж. Марин Тодоров, основател на Lema, Bloomberg ТV Bulgaria Интервю, 18.01.2021

20:03 | 19 януари 2021
Обновен: 17:26 | 22 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Българската компания Lema произвежда различни стоки с розова вода, като половината от продукцията си изнася за чуждия пазар. Това разказа инж. Марин Тодоров, основател на Lema, в рубриката „Bloomberg ТV Bulgaria Интервю“, с водещ Велина Велинова.

Lema е семеен бизнес, който е базиран в Казанлък и оперира вече над 20 години. Сред продуктите, които произвежда освен розовата вода и благодарение на нея, са масло, алкохол, сувенири и парфюмни есенции, които също носят аромата на цветето.

Фирмата изнася продукция за САЩ и Азия, като най-добре се представя на пазарите в Тайван, в Израел и във Виетнам.

Доставките по време на пандемията са спаднали с около 50%.

„Половината от продукцията ни обикновено отива за външния пазар, а другата половина остава за вътрешния. В България зареждаме сувенирните магазини, които търгуват предимно с туристите. По време на пандемията обаче има спад на туризма и това оказва влияние върху бизнеса ни“, казва инж. Тодоров. 

Допълва, че са необходимо около 250 килограма розов цвят за направата на около 200 кг. розова вода.

Гостът е категоричен, че бизнесът им е успешен заради две неща: доброто качество, защото са специалисти в производството и това, че са коректни към клиентите си.

Инж. Тодоров споделя любопитния факт, че натуралното розово масло нямат срок на годност и запазва качествата си в продължение на години.

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria" може да видите тук.