Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Как се произвеждат модни аксесоари от рециклирани вестници, велосипедни гуми и опаковки от кафе?

Юлиян Кирилов, дизайнер и управител на Zona Urbana, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 08.01.2021 г.

20:15 | 8 януари 2021
Обновен: 20:23 | 8 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Стари вестници, дневници и писма се превръщат в красиви модни аксесоари под формата на портмонета, чанти и кейсове благодарение на бранда Zona Urbana. Неговият дизайнер и управител Юлиан Кирилов разказва повече за работата на компанията в интервю за репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

"Продуктите на Zona Urbana са уникални и всеки от тях е единична бройка. Изключително интересни са за подарък, а по-голяма част от клиентите на компанията са чужденци", обяснява Кирилов.

Около 90% от материалите, които компанията използва, са рециклирани, стана ясно от разговора.

„При портмонетата имаме доста материали, които използваме – за джоба на стотинките използваме пакети от кучешки храни. Преградките за кредитните карти са направени от материята, която се използва при опаковките на кафе. Използваме също стари рентгенови снимки, кино ленти“, споделя Кирилов.

В момента изпробват и нов материал – гуми на велосипеди.

Материалите за продуктите намират от антиквари, от битака, както и от хора, които разчиствайки дома си откриват непотребни стари вестници и списания, тетрадки, биографски карти, исторически атласи и комикси.

"Обработката на материала е трудна, защото това е хартия и трябва след това се ламинира, а дължината на живот на продуктите е средно между 3 и 5 години, в зависимост от това как собственика ще подържа аксесоарите", посочи още гостът.

Той отбеляза, че компанията има амбиции да започне да произвежда също бижута и мебели, които да бъдат от рециклирани материали. 

„От стари дограми могат да се направят много интересни продукти, като масички, стелажи, столове, защото всяка дограма си собствен цвят, който си остава като шарка“, казва Кирилов.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.