Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Как се създава предприемаческа екосистема извън София

Eмилиян Енев, Startup Factory, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 05.11.2020

20:05 | 5 ноември 2020
Обновен: 16:07 | 11 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

Създаването на предприемаческа екосистема извън София е трудно, предизвикателствата са много. Това заяви Eмилиян Енев, Startup Factory, в интервю за репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

По думите на Енев у нас има много хора, които искат да се развиват, но им липсват критични знания и умения.

Като друго предизвикателство той посочи липсата на последователна държавна политика за развитие на предприемаческа екосистема.

“Няма осъзнатост, че развитието на предприемаческа екосистема е това, което би дало тласък на икономиката, би отворило работни места... Липсват ни ефективни, системни, целенасочени политики, които включват цялата страна... Централизацията на предприемаческата екосистема в София е огромен проблем”.

Енев коментира и основните предизвикателства пред стартъпите у нас. Сред тях той изтъкна влиянието на средата или семейството от гледна точка на културата и манталитета.

“Нашите родители нямат тази нагласа, че стартирането на бизнес е ценност, възможност да развиеш себе си”, изтъкна Енев.

Като други предизвикателства той изтъкна по-трудното финансиране; изостаналата нормативна база; регулациите; липсата на финансови инструменти, които са популярни в други страни и които са включени в тяхното законодателство.

“Българските стартиращи компании са в такава позиция, че трябва да подхождат много прагматично. Понякога вземането на пари от неправилно място или в случай, че няма нужда от тях, може да забави развитието на бизнеса”.

“В следващите 10 години трансформацията, която предстои, е огромна. Предприемачите трябва да следят новите тенденции и да се адаптират към промяната”, посъветва Енев.

Вижте целия разговор във видеото.

Дигиталната кампания „Вдъхновяващите 5“, която Bloomberg TV Bulgaria организира по повод своята пета годишнина, съвсем скоро ще премине към своя втори етап. Остава по-малко от седмица до крайния срок, в който ще се приемат кандидатури.

Bloomberg TV Bulgaria ще приема заявки за участие от стартъпи, кандидати за вдъхновяващата петица, до 15 ноември включително. След това системата за кандидатстване ще бъде затворена.

Повече подробности и как може да се включите ще откриете на https://inspiring5.bloombergtv.bg/.

Видеа с всички гости на рубтиката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.