Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Какви са тайните на успешната презентация онлайн?

Борис Христов, основател на 356labs,Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 15.10.2020

20:03 | 15 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Ако искаме да направим добра презентация, има три фундамента, за които трябва да мислим – историята на презентацията си, дизайна и изнасянето на самата презентация. Това заяви Борис Христов, основател на 356labs, в интервю за редактора Вероника Тонева, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Гостът заяви, че е много важно да се разбере, че презентирането онлайн е много по-различно от това в зала, а в последствие обясни и разликите.

„Първо, имаме инструмент между нас и публиката, независимо дали това е Skype, Zoom или други. Разбирането на тази платформа и да знаем на какво тя е способна е абсолютно критично. Оттам тръгваме с основни неща, като добър микрофон и web камера“.

Христов също заяви, че много важно е да мислим дали нашият фон ни представлява по начина, по който искаме да бъдем представлявани, като според него там не трябва да има нищо случайно.

„ И съответно да го използваме като начин да се брандираме, т.е. да брадираме и нас и организацията и това, което представляваме“.

Друг важен момент, според Христов, е когато използваме слайдове да знаем, че колкото повече ги сменяме, толкова по-голяма вероятност имаме да реангажираме вниманието на публиката си.

„Ние така функционираме, че искаме да видим какво се е сменило, защото е потенциална опасност“.

На въпрос какъв е пътят за изграждане на една презентация, Христов заяви, че има три важни компонента: какво ще кажем на публиката, дизайнът на презентацията и изнасянето на презентацията.

„Тръгваме оттам и дефинираме две неща. Първото е каква е целта на презентацията ни или какво бихме искали да накараме аудиторията ни да направи. А второто е да дефинираме аудиторията си – наблюдаваме демографската информация, личната информация (интереси, хобита и т,н.), но и професионалната информация, така че да направим презентацията по близка до тях“.

Гостът също така заяви, че все още миграцията към виртуално обучение изглежда далечна, макар че вече започва по малко да се отключва.

Христов обясни също така, че агенциата 356labs организира конференцията Present to Succeed за подобряването на презентационните умения на бизнес професионалисти. Събитието ще се проведе между 15 и 17 Април 2021 г., а в него като лектори ще вземат участие световно-признати експерти като Марк Боуден, Чейс Хюс, Кендал Хевън и много други.

Целият разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.