Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Дигиталното композиране е новият стандарт в музиката

Христо Рачев, Sound ninja music academy, Bloomberg TV Bulgaria интервю, 31.08.2020

20:00 | 31 август 2020
Обновен: 09:41 | 1 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Тежките ситуации раждат иновации. Дигиталната среда на работа е новият стандарт за композиране и постпродукция на музика и филмови саундтракове и реклами. Това заяви Христо Рачев, Sound ninja music academy, за рубриката "Bloomberg TV Bulgaria интервю" с водещ Вероника Тонева.

"Sound ninja music academy" се занимава с курсове за композиране на музика в софтуерна среда. Музикалните инструменти и средата за работа са в цифрова обстановка, т. нар. цифрови аудио работни станции. Академията съществува официално от 5 г.

Курсистите са от 5 до 55 (и повече) години. Има представители от рекламната индустрия, занаятчии, механици, програмисти и сериозна група музиканти, които желаят да развият уменията си по отношение на музиката, става ясно още от разговора.

"Екипът на академията наброява около 15 души, сред които има аудиоинженери и концертиращи музиканти".

Христо Рачев разказа, че преструктурирането на работния процес е било предизвикателство за академията. Оказало се е, че те не могат да ползват новото си физическо пространство. След тази инвестиция рязко е трябвало да преминат към работа онлайн.

"Инвестицията във физическото студио бе в размер на над 50 хил. лв. за оборудване и строене на специализирани пространства".

Рачев смята, че все още резолюцията на лайфстрийминг по безплатно достъпните платформи не е на ниво, сравнимо с живото преживяване на концерта. Плюсът според него е, че почти цялата музика е достъпна в тези платформи.

Занапред академията ще се стреми към хибриден вариант на присъствените си програми, както и към сертифициране към големите производители на софтуер.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички участници в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria интервю" вижте тук.