Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Български учени изследват лечебните свойства на охлювите и ги прилагат в медицината

Проф. Павлина Долашка, доц. д-р инж. Александър Долашки,д-р Момчил Керемедчиев, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 15.07.20

20:40 | 15 юли 2020
Обновен: 12:33 | 16 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Маските с активен въглен от костилки на кайсия се подобряват постоянно и получиха сертификат. Сега от тази идея произлизат още много идеи, които ние като съвместни колективи можем да разработваме. Ще продължим нашите изследвания за разработване на веществата с антивирусен ефект. В момента работим също и с черноморската рапана, градинските охлюви, раци, различни артроподи и молюски и изследваме кръвта им. Това каза проф. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН в интервю за Вася Николова, излъчено в рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю”.  

“Разработваме лабораторен продукт с цел лечение на диабет и варикозни рани.  Полученият ни продукт се казва “Мукофикс Ултра” и след направените клинични изследвания се доказа неговият ефект. Вече редица пациенти усетиха ефекта на този продукт, като той се продава официално в аптечната мрежа”, каза от своя страна доц. д-р инженер Александър Долашки.  

Той посочи, че основната съставка на гел “Мукофикс Ултра” е екстрактът от охлюви, който е и базата на всички други продукти, разработвани от екипа.  

“Екстрактът от охлюв е доказал, че има много силен регенериращ ефект върху човешката кожа и именно тези негови свойства са използвани и сме създали вече редица козметични продукти, а също и хранителни добавки”, обясни той. 

Проф. Павлина Долашка добави, че гелът трябва да се съчетава с лекарско лечение, за да има ефект.  

Хирург д-р Момчил Керемедчиев участва в експерименталната част и тества гела върху раните.  

“Това, което до момента наблюдавам като хирург и като учен, са няколко сериозни ефекта - локалният възпалителен процес на раната изчезва почти моментално след първите две намазвания, болката се успокоява и тъканта се саморегенерира до пълно възстановяване”, отбеляза д-р Керемедчиев.

Целия разговор вижте във видеото.   

Всички гости на рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю”   вижте тук.