Бизнес кредити в трудни времена: Финансирането на хотели и жилищни сгради продължава

Повече по темата слушайте в подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria

17:30 | 25 декември 2020
Обновен: 17:34 | 25 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Отпускането на нови бизнес кредити не е спирало от началото на пандемията, включително в хотелиерския сектор, който е сред най-засегнатите от ограниченията. Нещо повече – през лятото финансирахме изграждането на нови хотели, както и разширяването на стари туристически бази. Това сподели Момчил Игнатов, началник отдел в управление „Корпоративно банкиране“ в Пощенска банка, в петия епизод от сезон №2 на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Темата на разговора е „Успешните партньорства в корпоративното банкиране“. Водещ е Христо Николов от сутрешния блок на бизнес телевизията и предаването „ИмоТиТе“.

Нямаме забранени сектори за кредитиране. Подходът ни като цяло е по-внимателен, но не е тотално ограничаващ финансирането на нови проекти. Вглеждаме се малко повече в детайлите и структурата на сделките, прецизират се условията.

Отпускаме бизнес кредити за проекти, в които има смисъл, рационални са и кандидатите са с добри парични потоци. В тази връзка не прави изключение и секторът на жилищните имоти. Продължихме да финансираме нови проекти с равни и дори по-високи темпове от миналата година, добави Игнатов. По думите му жилищният пазар е останал динамичен и след март т.г., като търсенето на къщи и апартаменти се е запазило силно, както и на ипотечни кредити.

Вторият локдаун в България от края на ноември не доведе до забавяне на плащанията от страна на корпоративните ни клиенти. Не бизнеса не му е лесно, но той имаше няколко месеца за пренастройване след първите строги ограничителни мерки.

Ресторантьорите реорганизираха бизнеса си и сега работят, доставяйки храна по домовете или изпълнявайки поръчки на място за клиенти, които вземат храната за вкъщи или за офиса, добави Момчил Игнатов.

Какви са новите антикризисни мерки за подкрепа на засегнатия бизнес от COVID-19?

Как фирмите може да се възползват от облекчените условия за кредитиране по гаранционните програми JEREMIE и COSME?

Как акселераторската програма Dare to Scale на Endeavor помага за развитие на стартъп екосистемата в България?

Чуйте отговорите в петия епизод от сезон №2 на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.