На какво ухае в бляскавия свят на premium банкирането?

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „Финанси на фокус“

18:37 | 18 декември 2020
Обновен: 18:37 | 18 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Premium банкирането в България ще изживее мини-революция в следващите месеци. Ще има нови предложения за клиентите от най-висок клас: кредитна карта, застраховка живот с инвестиционен характер, специални структурирани депозити и продукт, който ще даде възможност да се печели от движението в цената на златото. Това сподели Николай Лазаров, началник управление „Продажби Индивидуални клиенти“ в Пощенска банка, в четвъртия епизод от втория сезон на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria. Темата на разговора е „Premium банкиране – индивидуални решения и нов стил на обслужване“. Водещ е Христо Николов от сутрешния блок на бизнес телевизията и предаването „ИмоТиТе“.

Новите тенденции в premium сегмента са свързани с това, че все повече потребители започнаха да банкират електронно през 2020 г. Това мотивира банките да разработят нови канали за обслужване.

Ние открихме специален кол център за клиентите от висок клас – телефонна линия със специално обучени служители, обясни Лазаров. Предоставена бе възможност и за видеоконсултиране и отдалечено кандидатстване.

Ако клиент има спешна нужда от кредитна карта, може да се свърже със своя premium банкер, да предостави нужната информация по телефона и одобрението да се получи дистанционно, без да е необходимо посещение в банков клон.

Друга тенденция през 2020 г. е, че premium клиентите започнаха да работят с повече банки, да търсят диверсификация на своето богатство, както и специфични продукти и възможности за инвестиране, каза Николай Лазаров.

Най-високият клас потребители на банкови услуги се обслужват и във физически премиум центрове. Най-важното там е клиентите да не чакат и да си тръгнат със 100% свършена работа, обясни събеседникът.

„В момента дори обсъждаме какъв да е ароматът в този тип центрове, защото това е инструмент за ангажиране на клиента, който се използва рядко в банкирането. Някои колеги се шегуват, че там трябва да ухае на скъпо, но на мен ми се иска да ухае бизнес.“

Какъв е профилът на премиум клиентите в България?

Чуйте отговора в четвъртия епизод от втория сезон на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.