Кредитната карта - ползи и рискове

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „Финанси на фокус“

15:40 | 25 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Притежаването на кредитна карта може да носи редица допълнителни ползи, но крие и рискове за неинформираните потребители. Програмата за лоялност на Пощенска банка е сред най-щедрите на българския пазар – позволява на клиентите да получат до 1000 лв. обратно. Точната сума зависи от типа на кредитната карта, като най-високите бонуси са при премиум картите. Това обясни Боян Думанов, ръководител „Бизнес развитие, картов бизнес“ в Пощенска банка, в шестия епизод на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria. Темата е „Предимствата на кредитни карти от Пощенска банка“, а водещ е Христо Николов от сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria.

За 10-годишната история на програмата My Rewards клиентите са получили общо 11 млн. лв.

Една от най-харесваните услуги на банката е „Разсрочване на трансакция“. При нея връщането на плащането чрез кредитната карта може да се разсрочи до 12 месечни вноски, при което не се дължи лихва, обясни Думанов.

Достъп до ВИП-салони на летища и безплатна медицинска застраховка са сред другите ползи, които носи кредитната карта. Това се оценява високо от представителите на бизнеса и от любителите на пътуванията.

В чужбина е препоръчително потребителите да не теглят пари от банкомат чрез кредитна карта заради високите такси, които се налагат от местните банки, обслужващи устройството.

Средният размер на плащането чрез кредитна карта намалява през годините и за Пощенска банка в момента е около 50 лв., каза Боян Думанов. Причината е, че хората все по често използват картите за различни видове плащания в ежедневието – в кафенето, ресторанта и магазина, за битови сметки и т.н.

Как пандемията от Covid-19 промени потребителското поведение и използването на кредитни карти в България?

От какво зависи гратисният период за връщане на суми без лихва при покупка с кредитна карта?

Как в Пощенска банка гарантират сигурността на онлайн плащанията с кредитна карта?

Чуйте отговорите в шестия епизод на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.